Őszi színek – Programok az Óbudai Társaskör novemberi palettáján

Hogy miért is érdemes az Óbudai Társaskörbe látogatni novemberben:

A hónap elején fellép Frenk, akinek ritkán játszott dalai ezúttal nemcsak gitáron, hanem zongorán is megszólalnak.

Hiányzó gyöngyszemek címmel Kiss Gy. László Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész ad koncertet művésztársaival és a Budapesti Vonósokkal, az est során több kortárs ősbemutatót hallhatnak megismerve a tárogató sokszínű arcát.

Újra színpadunkon a nagy sikerű Dalok a Kispipából című Seress Rezső-est Fesztbaum Bélával és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral.

A gitármuzsika kedvelőinek három koncertet ajánlunk: elsőként Bodrogi Éva énekművész és Koltai Katalin gitárművész Dalok a sánta holdhoz című estjét, ahol a két művésznő a latin-amerikai szürrealizmus és mágikus realizmus világába kalauzolja a hallgatóságot.

Bemutatkozik a Társaskörben az Amadeus Guitar Duo is, azaz a kanadai származású Dale Kavanagh és a német Thomas Kirchhoff duója, akiket a világ vezető gitárduói között jegyeznek, a koncertre klasszikus művekkel és átiratokkal készülnek.

A hónap végén huszonegyedik évadát kezdi meg Roth Ede Gitármuzsika Óbudán sorozata a fiatal Tritonus Guitar Trio koncertjével, akik célja olyan műveket megszólaltatni gitáron, amiket ritkán vagy soha nem hallhattak.

A fiatalok bemutatkozását folytatva, Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész hét zeneakadémiai növendékével lép színpadunkra. A hónap legvégén megismerhetnek két ifjú jazz-zenészt: Oláh Krisztián zongoristát és a dobos Richter Ambrust, akik mindketten elnyerték az Év jazz-zenésze verseny díját, a JazzFed Quartettel zenélnek majd.

Különleges régizenei hangversenyre is ellátogathatnak vendégeink. Hagyományainkhoz híven újborünnepet tartunk a Hudák Pincészet újborával és idén a Musica Profana Együttessel, akik a XIV–XVIII. századi kódexek dallamaiból, énekeiből állítják össze az est programját.

Nálunk ünnepli harmincadik születésnapját a Musica Historica Együttes, a Csörsz Rumen István által vezetett zenekar izgalmas hangszerekkel évszázadokat ível át jubileumi koncertjén.

Szintén hagyomány, hogy novemberben fellép a Társaskörben a Capella Savaria. A korhű hangszereken játszó kamarazenekar Mozart és Michael Haydn műveiből válogat.

Lengyelország száz éve nyerte el függetlenségét, a centenárium alkalmából több ingyenes rendezvényt találnak nálunk: emlékesttel készül Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, Stanisław Wyspiański és Ignacy Paderewski zenéjével idézik meg a szabadság iránti vágyakozást, a felkelést és a győzelmet. Másnap pedig a Capella Caroviensis ad koncertet a Lengyel Intézet szervezésében.

November 11-ig még láthatják Michel Fingesten háborús és pszichoanalitikus széljegyzeteit, aki az 1920–1930-as évek Berlinjének egyik legismertebb grafikusa volt. Majd G. Horváth Boglárka Emlék másként című kiállítását tekinthetik meg, ahol a művész a gyerekkorában róla készült fényképek alapján festett kis formájú képeket, melyeken egykori önmaga apró történetei jelennek meg, így idéz fel mindenki számára ismerős emlékeket. Kása Andrea

Bővebb információ: www.obudaitarsaskor.hu

Forrás: Óbudai Társaskör