Ahol mindenkinek boogie lesz a lábában – Magyarország egyetlen boogie woogie fesztiválja Győrben

Pörgős hangszerszólók, a műfaj legjelentősebb hazai és külföldi fellépői, akrobatikus táncmozdulatok, jókedv és hamisítatlan boogie woogie hangulat. December 6. és 8. között Győrben rendezik meg hazánk egyetlen boogie woogie fesztiválját, ahol ingyenes koncerttel, fergeteges showműsorokkal és afterpartyval várják a műfaj szerelmeseit és a lüktető ritmusokra nyitott közönséget.

Axel Zwingenberger

A hagyományoknak megfelelően december elején ismét a boogie woogie fővárosává válik Győr. Bár a harmincas negyvenes évek Amerikájának pezsgő és vidám zenei stílusa lüktetésével, ritmusosságával az első pillanattól magával ragadja a hallgatókat, 2008-ig Magyarországon csak elvétve lehetett találkozni a műfajjal. Mígnem egy 16 éves fiú egyszer csak beleszeretett a műfajba. Hamarosan eljutott Svájcba, Európa legnagyobb boogie woogie fesztiváljára, és az ott szerzett élmények hatására elhatározta: nemcsak boogie woogie zongorista lesz, hanem itthon is rendez egy hasonló rendezvényt.

Dániel Balázs

Boogie Woogie Trio

Jeremy Melanie

A fesztivál alapítója, Dániel Balázs, azaz Mr. Firehand mára az egyik legkeresettebb boogie woogie zongorista lett. Meghódította többek között Anglia, Svájc, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia és Németország boogie-szerető közönségét is, és már az Amerikai Egyesült Államokban is turnézott. De nem feledkezik meg az itthoni közönségről sem. Szülővárosában, Győrben először 2008-ban adott önálló boogie koncertet, az Első Magyarországi Boogie Woogie és Blues Estet három másik követte, 2012-ben pedig hatalmas álma vált valóra azzal, hogy megrendezhette Magyarország első és azóta is egyetlen boogie fesztiválját.

Ludovic Stacy

Mr. Boogie Woogie

A győri Boogiefeszt tehát idén már 11. alkalommal várja a rock and roll ősének is tekinthető műjaj rajongóit. Fellép többek közt a világ leghíresebb boogie woogie-zongoristája, a német Axel Zwingenberger, a dögös holland Mr. Boogie Woogie, és a hazai The Easy Babies, három egyenruhás lány, akik a 40-es évek hangulatát varázsolják a színpadra. Itt lesz két profi francia táncospár, Ludovic Chanton és Stacy Aurel, Jérémy Chanton és Mélanie Deniau, a tűzről pattant énekesnő, Pleszkán Écska, valamint persze Mr. Firehand, azaz Dániel Balázs – szólóban és Triójával is. A program ingyenes koncerttel kezdődik december 6-án, hogy az egész város felvehesse a boogie woogie ritmusát. A pénteki és szombati koncerteken – a fesztivál csúcspontjaként – a magyar zenészek mellett neves külföldi zongoristák, világbajnok profi táncosok, valamint meglepetésvendégek váltják egymást a színpadon. A két részes műsorban a vérbeli blues számoktól kezdve a virtuóz 4, 6 vagy 8 kezes boogie zongorapárbajig számos lenyűgöző és táncra hívó programra számíthatunk. Szombat este pedig Boogie Afterparty várja azokat, akik beleszerettek a műfajba, és éreznek még magukban annyi energiát, hogy akár hajnalig ropják.

11. Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál
2018. december 6-8., Győr, Árkád, Richter-terem, El Paso Táncstúdió


Bővebb információ itt: http://boogiefeszt.hu/

Jegyek: https://www.jegymester.hu/hun/Festival/50000336/11-Boogiefeszt—Gyori-Nemzetkozi-Boogie-Woogie-Fesztival

Facebook: https://www.facebook.com/BoogieFeszt/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1868443056792077/

Pleszkán Ecska

The Easy Babies

Forrás: 11. Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál
,