Változatok virtuozitásra – Kamarazenei szenzációk, világsztárok és fiatal tehetségek a 2019-es évad bérleteiben a Zeneakadémián

Európa élvonalbeli kamarazenekarai érkeznek a Zeneakadémiára 2019-ben olyan szólistákkal, mint Lisa Batiashvili és Várdai István. Kamarazenét játszik a két magyar hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf, Fischer Ádám pedig karmesterként lép a nagyközönség elé. Ismét rezidens együttesként mutatkozik be az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát többek között Kobajashi Kenicsiro vezényli, a kortárs komolyzene kedvelői Kurtág György és Ligeti György mellett egy fiatal magyar zeneszerzőcsoport műveit is meghallgathatják, de nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája sorozat tavaszi folytatása sem.

© Darabos György

A Kamarazene Nagyteremre és a Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű bérleteink nagy találkozásokat rejtenek a legjelentősebb művészekkel. A Nagyterem színpadára igazi világklasszisok lépnek együtt és adják elő a zeneirodalom népszerű és ritkán hallható zenei csemegéit. A Solti Terem bensőségesebb hangulatában pedig karnyújtásnyira élvezhetjük a világsztárok produkcióját és olyan formációkat, amelyek nagyon ritkán lépnek fel közösen így, ebben az összeállításban.

A Nagyterembe szóló kamarazenei bérlet egyik visszatérő párosa, Joshua Bell és Sam Haywood ezúttal a romantika és a 20. század népszerű szonátáit hozzák el a Zeneakadémiára. A másik kettős közös koncertje kivételes alkalom: a két világhírű magyar hegedűművész, Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás Bartók, Prokofjev és Sosztakovics kéthegedűs műveit adja majd elő. Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely közös nagytermi kamarazenei estjén három generáció nagyszerű előadói találkoznak, Nagy Péter kamarakoncertjének vendégművészei a Berlini Filharmonikusok szólistái, köztük a Yuja Wanggal közös koncertjén nagy sikert aratott Daishin Kashimoto.

A Solti termi kamarazenei sorozatban a világ koncertpódiumainak olyan mesterei lépnek fel, akik szólóban is nagyon keresettek, így többek között Frank Peter Zimmermann, Baiba Skide, Xavier de Maistre, Antoine Tamestit, Maxim Rysanov és nem utolsó sorban Kokas Dóra és Katalin, akiket már korábban szívébe zárt a magyar közönség.

A Zenekar a központban bérlet koncertjein Haydn, Mozart, Beethoven és Mendelssohn klasszikus mesterművei, ritkán hallható versenyművek és a 20-21. századi vonószenekari irodalom legszebb darabjai szólalnak meg neves kamarazenekarok és zenészcsillagok előadásában. Mindhárom kamarazenekar fontos magyar kapcsolatokkal rendelkezik, a dán formációt Fischer Ádám hívta életre, a manchesteriek művészeti vezetője Takács Nagy Gábor, a nagy hagyományokkal rendelkező salzburgi együttes alapítója pedig Végh Sándor.

A zenekar mesterei bérlet hangversenyein a közönség a Zeneakadémia zenekari képzésének, egész éves műhelymunkáinak eredményét ismerheti meg két visszatérő vendég, Pinchas Steinberg és Kobajasi Kenicsiro, illetve egy új karmester, Vajda Gergely vezényletével. A Négyszer négyes bérlet, azaz a vonósnégyes-sorozat vezérfonalát Haydn és Bartók munkássága alkotja idén tavasszal a világ vezető  kvartettjei – a Balcea, a Jerusalem, az Arditti és a Takács Quartet – előadásában.

Az Itt és most kortárs komolyzenei bérlet előadásait Kurtág György, Ligeti György és a bécsi új klasszika műveire fűztük fel. Az első hangverseny Kurtág Györgyöt köszönti 93. születésnapján, olyan művekkel, amelyeket nagyon ritkán hallani a koncerttermekben, mert kevés előadó képes megszólaltatni őket. De szerepel a sorozatban egy fiatal, a Zeneakadémiáról kinőtt zeneszerzőcsoport, a Studio 5 bemutatkozó koncertje is.

A Fekete fehér színei zongorabérletben ezúttal többségében az Y generáció, azaz a mai harmincasok kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a zongora repertoár viszonylag ritkábban játszott darabjait,. Az Otthon a Zeneakadémián bérletben pedig az intézmény rezidens énekkara, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus mutatkozik be több műfajban is. Nem marad el a népszerű Liszt Kukacok Akadémiája sorozat sem, amelyben a legkisebbek is megismerhetik egyebek mellett a Zeneakadémia új orgonájának történetét.

További információk a zeneakademia.hu/berletek oldalon találhatók. A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest jelentős árelőnyt kínálnak, amelyhez 2018. december 31-ig további bevezető kedvezményt biztosítunk.

Forrás: Zeneakadémia