„Mindannyian az idő menekülői vagyunk.” – Bajnay Beáta és társulata bemutatóra készül

Zárványok, avagy a borostyán lét címen mutatja be Az Aldebaran Kompánia legújabb produkcióját október 12-én a Bethlen Téri Színházban. Az előadás, mely egyszerre több érzékszervre kíván egyidejűleg hatni, Szepes Mária A változatlanság hullámhossza című regénye alapján készült. A koreográfus-rendező egy interjúban mesélt az előadás létrejöttéről:

Zárványok © Molnár Beatrix

Tizenegy éve olvastam Szepes Mária A változatlanság hullámhossza című sci-fijét, ami nagy hatással volt rám, leginkább a gyógyító dráma, pszichodráma része, ami a vázát (gerincét) adja a regénynek. (…) Az előkészületi munka azonban az anyagi feltételek keskenységén elakadt. Tíz évig fiókban hevert. Azután tavaly nyáron felbukkant újra, Ábrahám Nóra hozta kezében a könyvet, hogy „csináljuk meg!” Együtt vágtunk bele, de végül egyedül fejezem be. Egy-egy ilyen alkotói folyamat, egy-egy élet, vagy életszakasz megélése, összegzése és lezárása. Mikroszkóp, ami alatt maga a téma, amivel az előadás foglalkozik, felerősödik, előhívódik közben, és ahogy bent, úgy kint is megjelenik. Bevilágít, kiéget és lúgoz minden feldolgozatlan érzést. Karma prés. Előhozza a félelmeket, rossz emlékeket, megéléseket és egyben fel is ajánlja azok megoldását.

(…) Azt gondolom mindenki volt már nehéz döntési helyzetben, hátrált már vissza a végső megoldás előtt, ragadt a holtponton vagy rettent vissza a cselekvéstől a fordulópont közeledével. Mindannyian az idő menekülői vagyunk.”

A teljes interjú elolvasható a Bethlen blogon.

http://bethlenszinhaz.blogspot.com/2018/10/interjubajnay-beataval-zarvanyok-avagy.html

A társulat ajánlója:

Vajon van-e hatásunk mások életére? Hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni? És a sajátunkon van-e elég bátorságunk a kényszerű szembesülés után változtatni? Egyáltalán vezet ez bárhova, vagy minden csak törvényszerűen ismétli magát, miután körbeért?

Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás a néptánc és a flamenco szenvedélyes őselmeit alapul véve.

Előadók:
Férfi: Kiss Gergely – Pekka
Anya: Bucsás Györgyi Anikó
Feleség: Urbán Henriett
Szerető: Gether-Tóth Márta
Lány: Mórocz Eszter

Jelmez: Bencsik Andi
Fotó, videó: Molnár Beatrix
Grafika: Szafner Beáta
Visual: Kara Dávid és Skribek Anikó (Makró)
Fény és hang: Budai Géza

Dramaturg: Mészáros Csilla
Koreográfus: Bajnay Beáta és a táncosok
Rendező: Bajnay Beáta

Támogatók:

Bajnay Ibolya kineziológus, Chandani Hastánc és Mozgásstúdió, Műhely Alapítvány, Oktogon Tánc Centrum, Szepes Mária Alapítvány

Együttműködő partner: Mandorla Eszencia – Marosvölgyi Anita, Emri Dóra

Külön köszönet: Ábrahám Nóra, Békéscsabai Jókai Színház, Kovács Mónika, Szilágyi Eszter

Az Aldebaran Kompánia Bajnay Beáta vezetésével tevékenykedik 2005 óta különböző formákban, legyen az színpadi táncos rendezvény, táncszínházi előadás vagy koncert. Ő magára leginkább flamenco táncosként tekint, de foglalkozott kortárs- és versenytánccal is. Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Bethlen Téri Színházban és a békéscsabai Jókai Színházban is. A Caminando flamenco zenekari felállással koncerteztek többek között az A38 hajón is.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen tér 3.
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.aldebarankompania.com

Jegyek: jegy@bethlenszinhaz.hu

+36 1 700 1433

Forrás: Bethlen Téri Színház