Európa legeredetibb modern jazz big bandje a CAFe Budapesten

A 20 éves Flat Earth Society kétségkívül az európai avantgárd és jazz egyik legvirtuózabb képviselője. A Peter Vermeersch által alapított belga együttes október 16-án a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül látogat hazánkba, hogy a Budapest Music Centerben varázsolja el a közönséget.

Flat Earth Society © Phile Deprez

Szinte nincs olyan zenei stílus, amelyből a 20 éve alapított Flat Earth Society ne merítene, legyen szó punkról, klasszikus modernről vagy épp experimentális avantgárdról. A felállásában big bandet idéző együttest 1998-ban alapította a belga zenei szcéna keresztapjaként is emlegetett klarinétos, szaxofonos, zeneszerző és zenei rendező Peter Vermeersch, akinek nem titkolt célja volt, hogy új horizontokat tárjon fel a zenében. Ehhez olyan tehetséges, elhivatott és egymást folyton inspirálni képes zenészeket verbuvált össze, akik a kritikusok szerint „úgy játszanak, ahogyan arra kevesen képesek”.

A zenekar számára komponáló szerzők – köztük Vermeersch – a kultúra minden szegletében megtalálják a legcsillogóbb, legkívánatosabb elemeket. Mindenhonnan merítenek, Kurt Weilltől a régi TV-krimisorozatok háttérzenéin át Henry Cow legformálisabb számaiig. A Flat Earth Society zenéjében ugyanúgy helyet kapnak a szigorú szabályok mentén, de mesterien megkomponált dallamok, mint a felszabadító improvizáció – muzsikájuk éppen olyan egyedi és virtuóz, mint amennyire kreatív. Az eredmény pedig egy olyan hangzásvilág, amelyet a hallgatóság hangos nevetéssel fogad vagy éppen elbűvölten figyel. Egyszóval: jól szórakozik!

Bővebb információk: https://cafebudapestfest.hu/program?id=102217

Forrás: Müpa