Ez ám a karrier – évadkezdés pályakezdéssel

A szeptemberi és az októberi Jó kérdés összekötő kapcsa lehetne az Aranyélet – a harmadik évadát kezdő sorozatban Ónodi Eszter játssza Olasz Renátó édesanyját – vagy a Swing – az énektrió tagjait Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska mellett novemberi vendégünk, Csákányi Eszter alakították –, de ezt a véletlent inkább tekintsük a meglepőnek és megerősítőnek, mint tudatosnak. 

Szeptemberben második évadát kezdte a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozata. Akkor olyan színművészekkel beszélgettünk, akik képesek voltak arra, hogy művészi integritásukat megőrizve kereskedelmi branddé is váljanak. Októberben egy mester, Novák Eszter, valamint két tanítvány, Olasz Renátó és Törőcsik Franciska lesznek a vendégeink. Mivel a Színházak Éjszakáján megtudtuk az ismertség titkát – benne kell lenni a tévében –, a fiatal színművészeket a tévé (Aranyélet) és a film (Anyám és egyéb futóbolondok a családból, Aurora borealis, Swing) miatt szintén sokan ismerik, így az első alkalom celebségre vonatkozó kérdései őket is érinthetik.

A három színházi alkotóval és Veiszer Alindával elvont, elméleti rétegproblémák és álkérdések helyett fontos, valódi, alkotókat és nézőket egyaránt foglalkoztató és érdeklő felvetésekről beszélgetünk. A második évadban is kerüljük a bennfentességet, és szem előtt tartjuk, hogy minden témánál több álláspontot, véleményt képviseljenek a meghívottak. Október 8-án már a megszokott időpontban, azaz hétfőn 17 órától az évadkezdés és a pályakezdés kérdései kerülnek elő. Mekkora egy osztályfőnök és egy színház szerepe a pályakezdés szempontjából? Lehet-e tudatosan karriert építeni? Perspektíva-e ma a színházi pálya? Az elvárásokról és a várakozásokról, a lehetőségekről és a félelmekről Novák Eszter rendezővel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárával, a Nagyváradi Szigligeti Színház művészeti vezetőjével, valamint két, a társulati lét után szabadúszást választó, a színészet mellett más utakkal is próbálkozó Törőcsik Franciska és Olasz Renátó színművészekkel beszélgetünk.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejövő, havi rendszerességű, minden alkalommal hétfőn 17 órakor kezdődő beszélgetések továbbra is ingyenesek, helyszíne továbbra is a Katona József Színház K:antinja.

A beszélgetésekről részletes információt és háttéranyagot a facebook.com/jokerdes oldalon találhatnak az érdeklődők.

Forrás: Magyar Színházi Társaság