A varázslatos koncerttel kezdi az évadot a Budapesti Vonósok Zenekar

A Budapesti Vonósok idei első koncertjét a Zeneakadémián tartja Vigh Andrea és Drahos Béla közreműködésével.

A zenekar a 2018/2019-es évad műsorát a régi értékek és hagyományok mellett friss elképzelésekkel, ötletekkel fűszerezve állította össze. Új műsorok, ritkán játszott darabok kerülnek előtérbe.

A bérlet sorozataik összeállításánál fontos szempont volt, hogy minden korosztály és zenét szerető ember megtalálja a kedvére való programot.
„Az Akadémia-bérlet estjein olyan zongoristák vendégeskednek, akikkel már régóta várt közös koncert valósul meg. Olyan remekművek előadására vállalkozunk, amelyek eredetileg más előadói apparátusra íródtak, de nagyon izgalmasak kamarazenekari előadásban is. A BMC -s estjeinken, a közkedvelt Klasszikusok tükrében sorozat mellett, a reflektorfény idén Haydn szimfóniáin lesz, valamint örömmel folytatjuk az Operajátszóház előadásait. Az idei évad első koncertje igazán izgalmasnak ígérkezik, Mozartot így csak igen ritkán hallhatta a közönség.” – mondta az évad bemutatásával kapcsolatban Pilz János, a zenekar állandó koncertmestere.

A varázslatos fuvola nevet viselő első koncertre október 17-én, szerdán kerül sor a Zeneakadémia nagy termében.
A legnagyobb fuvolisták közül is csak nagyon kevesen vállalkoznak arra, hogy Mozart remekeit, a három fuvolaversenyt és a fuvolára és hárfára írt versenyművet egy koncerten szólaltassák meg.

A különleges teljesítményre ezúttal a hangszer egyik, nemzetközi viszonylatban is a legkiválóbbak közé tartozó mestere, Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, fuvolaművész vállalkozik, Vigh Andrea Prima- és Liszt-díjas hárfaművész és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar közreműködésével.

A koncert műsora:
Wolfgang Amadeus Mozart fuvolaversenyei:
G-dúr fuvolaverseny K. 313
D-dúr fuvolaverseny K.314
C-dúr fuvola-hárfaverseny K.299
C-dúr Andante K. 315

Esemény: http://budapestivonosok.hu/koncertek/drahos_mozart

A Budapesti Vonósok Kamarazenekart 1977-es megalakulása óta az ország legjobb zenei együttesei között tartják nyilván: kezdetek óta meglévő állami minősítése, nemzetközi kamaraverseny díja mellett a szakma legrangosabb díját, a Bartók-Pásztory-díjat birtokolja. A kamarazenekar Kossuth-díjas művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész, koncertmestere a Liszt-díjas Pilz János.
A zenekar célja, hogy Budapest szakmailag kiemelt minőségű, esszenciális zenei előadóművész-kollektívája legyen, mely kamara voltában és programjában közvetlen, közösségépítő, ezáltal hiteles példát mutat. Továbbá célkitűzése Budapest és a magyar zenekultúra határon túli népszerűsítése.
A zenekar 17 tagja zenekari munkája mellett a zeneművészeti oktatásban is komoly szerepet tölt be. Tanítanak zeneiskolákban, konzervatóriumokban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A zenekar tagjai a formáció méretétől függetlenül a legmagasabb előadóművészeti minőségben képesek megszólalni, rendszeresen fellépnek kamarahangversenyeken, akár vonósnégyesként is.
A zenekar Liszt-díjas állandó koncertmestere: Pilz János,
Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly
Forrás: Budapesti Vonósok Zenekar