Könyvlapokról a színpadra – Magyar Dráma Napja a Miskolci Nemzeti Színházban

Háromszáz középiskolás diák vehetett részt egy különleges előadáson a Magyar Dráma Napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban. A teátrum október 12-én tűzi műsorra Kosztolányi Dezső kisregényéből, az Édes Annából készült színpadi adaptációját. Ehhez kapcsolódóan tekinthettek be a kulisszák mögé a fiatalok.

© Hajdufi Péter

Az olvasás fontossága, az Édes Anna politikai, történelmi háttere, a főszereplők érzelmi világa, az író, mint narrátor szerepe az előadásban – mindezen érdekességekről mesélt Rusznyák Gábor a Nagyszínházba érkező fiataloknak a miskolci színház készülő új bemutatója kapcsán. Az előadás rendezője és a színpadi adaptáció készítője a gyakorlatban is megmutatta a diákoknak, hogyan készül egy regényből színpadi átirat.

© Hajdufi Péter

A rendező arra is rámutatott, hogy míg egy színdarabnál a szövegben csak a megszólalásokat és néhány szerzői utasítást látunk, így a karakter hátterét, érzéseit, történetét nekünk magunknak kell megfejteni, egy regényből készült drámánál ez éppen fordítva van: a regény pontosan felépíti azt a világot, amit meg kell jeleníteni a színpadon. Az előadáson elhangzott regényrészletet a darab szereplői meg is elevenítették, így mutatva be, hogyan kelnek életre a színházban Kosztolányi mondatai.

© Hajdufi Péter

A jelenetrészlet után maguk a színészek is elárultak néhány érdekességet az általuk játszott karakterről, a próbafolyamatról és a készülő előadásról. A programon résztvevő, többségében jövőre érettségiző diákok a rendhagyó színházi délelőtt után talán nem ijednek már meg, ha a kihúzott tételen majd Kosztolányi Dezső regényének címét olvassák.

Az Édes Anna című előadás bemutatója október 12-én lesz majd a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

© Hajdufi Péter

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház