Minőség, érték, mecenatúra – Kultúra? Alap! „Fesztiválok fesztiválja” országszerte

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma különleges eseménnyel készül a szervezet 25. évfordulójára. 2018. október 07-én (vasárnap) – a kollégium által 2016-ban támogatott – 25 fesztivál mutatkozik be az ország 20 „fesztivál településén”.

Koncertek, kiállítások, közösségi napok, konferenciák lesznek Budapesten, Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban, Kecskeméten, Miskolcon, Móron, Őriszentpéteren, Paloznakon, Szarvason, Százhalombattán, Szegeden, Szigetszentmiklóson, Szolnokon, Tökölön, Veszprémben, Zalaegerszegen. A határon túli magyar fesztiválokat Nagyvárad, Szabadka képviseli majd.

A központi rendezvény Pécsett lesz a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol egész napos rendezvényre kerül sor. A Családok Éve keretén belül 38 programban – többek között – közreműködik a Talamba Ütőegyüttes, Szalóki Ági és a Besh O Drom együttes, a Tanac Táncegyüttes, „Conduct me!” címmel pedig az Armel Opera Fesztivál szervezésében – a Pannon Filharmonikusok közreműködésével –  egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően bárki kipróbálhatja, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekart vezényelni. Az esti gálán a Pécsi Harsonaegyüttes bemutatja Márta István erre az alkalomra készített ENKÁA című fanfárját és élőben kapcsolják a Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivált.

A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnak köszönhetően 100 baranyai árva gyerek is részt vesz a pécsi rendezvényen.

A Magyar Televízió egész nap élő bejelentkezésekkel tudósít az eseményekről.

A „Fesztiválok fesztiválja” esemény együttműködő partnere a Magyar Fesztivál Szövetség.

Forrás: NKA