Két vadonatúj kiállítással indítja a Ludwig az őszi szezont!

Szeptember utolsó napjaiban nyit a kortárs észt és magyar művészekre fókuszáló Nyelvrokonok című válogatás, október 6-án pedig a finn Salla Tykka rövidfilmeket és fotókat felvonultató kiállítása, amelyben a női énkép, az identitás és a fizikai létezés újraértelmezésére tesz kísérletet.

Kristina Norman: Bring Back My Fire Gods, videó állókép, 2018. a művész tulajdona

Nyelvrokonok – Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás

2018. szeptember 28. – 2019. január 6.

Az Észtország függetlenségének századik évfordulója alkalmából megrendezett Nyelvrokonok című kiállítás azt vizsgálja, hogy az északi, balti, valamint a közép-európai történelem és tapasztalat hol találkozik a 21. századi jelenben, ahol Észtország és Magyarország egyaránt az Európai Unió keretein belül építi jövőjét. Vajon milyen témák, motívumok bukkannak fel a két ország kortárs képzőművészetében, amelyek egymással párhuzamba állíthatók, s ezek hogyan kapcsolódnak korunk általános problémáihoz?

A nyolc észt és hat magyar művész, illetve művészcsoport kiállításán bemutatott művek túlnyomó többsége az elmúlt években készült, napjaink aktuális témáira reflektál, és Budapesten most látható először. Ezeket egészítik ki a múzeum gyűjteményéből válogatott darabok, amelyek értelmezik, árnyalják az észt kortárs művészek – nyelvrokonaink – által felvetett kérdéseket.

Kiállító művészek:

BIRKÁS Ákos, FARKAS Dénes, JOHNSON and JOHNSON, Flo KASEARU, Marko MÄETAMM, Marge MONKO, Tanja MURAVSKAJA, NÉMETH Hajnal, NÉMETH Ilona, Kristina NORMAN, Kaido OLE, PUKLUS Péter, SOCIÉTÉ RÉALISTE, TEHNICA SCHWEIZ

Lasszó, 2000 HD videó, 35mm film, 3′ 48″ képernyőfotó

Salla Tykkä – Rövid címek

2018. október 6. – 2019. január 6.

Szent vagy femme fatale. Földanya vagy nimfa. A művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg. A finn fotó- és videóművész egyéni kiállítása pályafutásának zenitjén nyújt áttekintést Salla Tykkä két évtizedes munkásságáról. Tykkä 1996 óta jelentős sikereket ért el mind hazájában, mind a nemzetközi porondon egyaránt. Magyarországon már két ízben is láthatta egy-egy munkáját a közönség csoportos kiállítások keretében. A művészeti kiállítások mellett rövidfilmjeivel rendszeresen részt vett neves nemzetközi filmfesztiválokon. 2014-ben Óriás című kisfilmje elnyerte a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger-díját.

A fotóművészet a filmmel párhuzamosan végigkísérte Salla Tykkä pályafutását. Fotósorozatai gyakran a velük egy időben készült videómunkák ikertestvérei, mégsem beszélhetünk egyszerű filmes állóképekről vagy szettfotókról. Önálló gondolatok, ötletek ezek, még ha ugyanannak a gondolatfolyamatnak is a termékei, a filmes történetek világának más szemszögből és eszközökkel megközelített vizuális kísérletei. A kiállításon látható fotósorozatok szintén a bemutatott videómunkák logikai rendszerébe illeszkedő kísérletek, gondolatfoszlányok.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum