Proportion – Putto XXL – Kőszeghy Flóra kiállításának megnyitója

Kőszeghy Flóra Proportion – Putto XXL című kiállításának megnyitója 2018. szeptember 11-én kedden, 17.30 órakor a CULTIRIS GALÉRIÁBAN (Örkény István Könyvesbolt, 1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

A kiállítást megnyitja: Szalai András építész művészettörténész

Visual concept: Czira Sára

Az arányok kérdése a festészetben ugyanúgy fontos, mint az építészetben. A lépték kérdése ugyanakkor ennél összetettebb. A nagyméretű festmény, a Putto XXL, amely a Proportion kiállítás egyetlen képe, a tér és a festészet közötti dialógusról szól. A kétdimenziós kép és a kiállítótér viszonya egy elméleti vitára ad okot. Ez a festőnő személyéből fakadó belső diskurzus lenyomata.

Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra egyszerre dolgozik építészként és festőként. Nagy házakat tervezve az arányok számára sajátosan működnek. Látószöge a tárgyak valódi méretét vonja kérdőre. Festményei is a lépték függvényében működnek. Mivel építészként a terekkel dolgozik, képeit azok viszonylatában engedi láttatni. A kompozíció is ennek függvényében engedi meg az absztrakt és a figurális elemek keverését. Egy ilyen méretű festményt közelről nézve nem tudja a néző befogadni. Nem szükséges tehát a konkrét elemek teljes absztrahálása, ugyanakkor a felismerhetőség határán táncoló részletek aktív befogadásra késztetnek. Az azonosítás igényével szemlélve kalandozik a szem egyik részletről a másikra, ennek ellenére az egész képet felismerni nagyon nehézkes, és valószínűleg nem is szükséges.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

A tárlat 2018. október 13-ig tekinthető meg.

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport