Beszélgetés Féner Tamás fotóművésszel 80. születésnapja, valamint a magyar fotográfia napja alkalmából

Féner Tamás Kossuth-díjas fotóművész, egyetemi előadó, a valóságelvű fotográfia, és a fotózsurnalisztika egyik élő, magyar klasszikusa.

Féner Tamás © Teknős Miklós

Érdeklődésének középpontjában kezdetben a művészvilág, a balett állt. Az 1970-es évek elejétől szociografikus, feltáró, analizáló sorozatokban gondolkodott, amelyek meghozták számára az igazi ismertséget. Kamerájával feldolgozta egy cigánytelep, majd egy bányászbrigád életét. Munkamódszerét a belehelyezkedés, a kapcsolatok, viszonylatok kialakítása jellemezte. A két sorozat újat hozott a kortárs magyar fotográfiába, témaválasztásán, megközelítésén kívül szerkesztésmódjával is. Első színes fotókat felvonultató kiállítása az 1400° volt, sokat foglalkozott a színek elméletével, kereste azt a színvilágot, amely alkatához, mondandójához, az általa használt technikához leginkább illik. Egyik jelentős képciklusában A magyarországi zsidók életét is megörökítette.

Már fiatalon bekapcsolódott a fotós szervezetek működésébe: a MÚOSZ Fotóriporter Szakosztályának vezetőségi tagja, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, majd főtitkára is lett; a Fotóművészet című folyóirat szerkesztője, majd főszerkesztője 1970–1990 között – jelentős szemléleti változást hozva a magyar fotográfia elméleti megítélésébe. Megszervezte a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját. Huszonöt nagy ívű fotósorozatot készített, négy egyetemen oktatott, illetve oktat, tucatnyi sajtóorgánumban szerkesztett, a magyar fotográfiai közéletnek évtizedeken át egyik fő szervezője – a XX. századi fotótörténet megkerülhetetlen alkotója.

Beszélgetőtárs: Fábián László író

Időpont: 2018. szeptember 4., kedd, 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes.

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Forrás: Hegyvidék Galéria
,