Londoni színházi közvetítések ősztől az Uránia mozivásznán

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018/19-es évadjában is folytatódnak a közvetítések a londoni National Theatre-ből: nyolc előadást láthatnak a nézők a hamarosan kezdődő NT Live-sorozatban.

Kezdésként szeptember 18-án az elmúlt év egyik kiemelkedő bemutatója, Tennessee Williams klasszikusa, a Macska a forró bádogtetőn lesz látható Jack O’ Connel, Sienna Miller és Colm Meaney főszereplésével.

Novemberben a 2011-es esztendő legnagyobb londoni sikerét, a Benedict Cumberbatch és Johny Lee Miller főszereplésével színpadra állított, kételőadásos Frankensteint láthatják újra a nézők, a klasszikus rémregény megjelenésének 200. évfordulója alkalmából. Az első szereposztásban Miller játssza Frankenstein doktort és Cumberbatch a teremtményt, az egy hét múlva vetített másodikban pedig fordítva. Az előadásokat az Oscar-díjas Danny Boyle ( a Trainspotting és a Gettómilliomos alkotója) rendezte.

Két Shakespeare-darab is része az évad kínálatának. Előbb a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris modern rendezésében Rory Kinnearrel Macbeth és Anne-Marie Duff-fal a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében. Majd a Lear királyt láthatjuk a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Ian McKellennel, a York Hercegi Színházból.

A modern irodalmat a Marc Haddon könyve alapján színpadra állított autista „detektívregény”, A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet képviseli. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott premierje után, 2013-ban. A főszereplőről, Luke Treadawayről pedig azt írta a The Guardian kritikusa: „nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk”.

A vetítéssorozat további két darabja, a Julie és a György király jövő év elején várható. A Julie, a nálunk Júlia kisasszonyként ismert Strindberg-dráma adaptációja.  Az úrnő, az inas és a szakácsnő szerelmi háromszögtörténete Polly Stenham átiratában a 19. századi svéd miliőből mai londoni környezetbe került. Julie-t Vanessa Kirby, Jeant Eric Kofi Abrefa játssza a Carrie Cracknell rendezte előadásban. A darab az Uránia szempontjából azért is érdekes, mert a Júlia kisasszony magyarországi ősbemutatója 1910-ben az Uránia épületében volt.

A György királyból 1994-ben Oscar-díjas mozifilm is készült (The Madness of King George). Alan Bennett többszörös díjnyertes darabja III. György angol királyról szól, aki a XVIII. század végén a világ talán legnagyobb befolyású uralkodója volt, megbomló elméje miatt azonban az udvari hatalmi harc céltáblájává vált. A főszerepet Mark Gatiss alakítja, aki egyebek mellett a 2010 óta futó Sherlock-szériából ismert Magyarországon.

Részletek: https://urania-nf.hu/esemenyek/1258

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház
,