Swinggel és jazzel búcsúzik a nyár a Müpában

Lendületes jazzel és a swing hőskorának három ikonikus alakjával zárja a nyarat a Müpa. Augusztus 20-án délutántól egészen a tűzijátékig az ingyenes Jazz 0820 különleges koncertjei várják a közönséget, az augusztus 24. és 26. között zajló New Orleans Swingfesztivál pedig az 1930-as, 1940-es évekbe repít vissza.

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is jazzel köszönti a nemzeti ünnepünket. A Jazz 0820 programjában ezúttal ismét a műfaj tradicionálisabb, közkedvelt irányzata dominál majd, amit többek közt a fiatal jazzgeneráció kiemelkedő alakjai szólaltatnak meg. Az Üvegteremben Gayer Mátyás lesz hallható triójával – a zongorista művészetének vonzereje nem is annyira fantasztikus technikájában rejlik, hanem az eredetiségében, amellyel a legismertebb sztenderdeket varázsolja magáévá. A negyvenes nemzedék kiválóan képzett, sokoldalú gitárosa, Czirják Csaba is triójával érkezik majd, amelyben ezúttal Bögöthy Ádám bőgős és a formáció állandó dobosát helyettesítő Csízi László lép színpadra.. A két trióhoz tehetséges ifjú szólisták csatlakoznak majd a hazai jazzélet krémjéből. A szabadtéri színpadon is izgalmas előadók váltják egymást: elsőként az idei Jazz Showcase győztese, a Wind Singers a cappella énekegyüttes lép fel, amely lélegzetelállító technikával és magával ragadó energiával szólaltatja meg a legkedveltebb jazzszámokat. Utánuk a klarinétvirtuóz Joe Fritz és kvintettje kápráztatja el a közönséget, ők a legendás Benny Goodmant idézik meg műsorukkal. A napot pedig az ünnepi finálé, a Police Big Band koncertje zárja, melynek művészeti vezetője a hagyományos jazz egyik hazai koronázatlan királya, Szalóky Béla.

Ahogy az elmúlt években, a Müpa idén is swinggel búcsúztatja el a nyarat. Augusztus 24. és 26. között az 1930-as, 1940-es évek zenéje költözik be a ház falai közé. Az idei New Orleans Swingfesztivál a műfaj hőskorának három ikonikus alakját idézi meg, hogy még alkalmunk legyen egy kis nyár végi pezsgésre.

Az augusztus 24-i nyitókoncerten rögtön a korszak egyik legjelentősebb szereplőjét, az amerikai harsonás-zeneszerző Glenn Millert idézi meg három kiváló énekesnő – Koós Réka, Fehér Adrienn és Tunyogi Bernadett – az őket kísérő Dixie Kings of Hungary zenészei segítségével. Miller első zenekarát 1937-ben alapította meg, de az átütő sikert az 1939-ben indított big bandje hozta meg. Újszerű, swinges hangzásukkal rövid idő alatt az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb zenekarává váltak, olyan korszakos slágerekkel, mint az est címadója, az In The Mood, a Moonlight Serenad vagy épp a Chattanooga Choo Choo, amely a zenetörténet első aranylemeze lett. A sikernek az időközben kirobbanó II. világháború vetett véget, melynek hatására Miller úgy döntött, katonai szolgálatba lép, és újonnan szervezett szolgálati zenekarával nyújt morális támaszt a harcoló csapatoknak 1944 decemberében épp Párizsba tartott egy karácsonyi műsor miatt, amikor repülőgépének nyoma veszett a tenger felett.  Annak ellenére, hogy karrierje fájóan rövidre sikerült, a jazzre gyakorolt hatása messze túlélte.

1928-ban, pontosan 90 évvel ezelőtt a korszak minden addigi konvenciót átlépő sztárja – páratlan előadó művészete mellette aktívan részvett polgárjogi mozgalmakban, publikált és egyetemeken tartott előadást a szegregációról –, Josephine Baker első alkalommal lépett fel a budapesti Orfeumban. A 20-as évek Magyarországán a „Bronz Vénusz” mind egzotikus külsejével, mind szexuálisan túlfűtött előadásával alaposan felkavarta a főváros életét. Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlapba írt egy glosszát róla, az Orfeum akkori igazgatója, Zerkovitz Béla pedig dalban örökítette meg a híres-hírhedt performanszot. A Gyere Josephine óriási sláger lett: maga Baker is imádta a szaftos sorokat tartalmazó szerzeményt, és Párizsba visszatérve gyakran énekelte a belőle készült francia verziót. Augusztus 25-én ez a dal is elhangzik majd, mind a magyar, mind a francia változatban. Utóbbiban Baker 21. századi megtestesítője, a francia-amerikai énekes-színésznő, Nicole Rochelle lesz a Bényei Tamás vezette Gramophonia Hot Jazz Orchestra segítségére. A jazzélményt a Keep Swinging Tánccsoport és Kautzky Armand narrálása teszi majd teljessé.

Geroge Gerswin alakja és munkássága egyfajta híd a klasszikus zene és a jazz között. Az amerikai zeneszerző munkásságát sokan ismerik, ám azt már kevesebben tudják, hogy nem csak olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint az Egy amerikai Párizsban, a Rhapsody in Blue vagy épp a Porgy és Bess. A sikerek előtt a fiatal Gershwin pluggerként – zeneboltban dolgozó zongoristaként, aki az épp aktuális slágereket játszotta a vásárlóknak – kereste a betevőt. Ebben az időszakban nemcsak a korszak szinte teljes könnyűzenei repertoárját ismerte meg, de a „slágergyártás” mivoltából is ízelítőt kapott. A New Orleans Swingfesztivál utolsó estéjén ebből a gyűjteményből kaphatunk egy bővebb merítést a Szalóky Béla vezette kvintett tolmácsolásában, akikhez erre az alkalomra csatlakozik a kiváló stride-zongorajátékáról ismert Rossano Sportiello is.

Jazz 0820
Ünnepi örömzene délutántól a tűzijátékig (ingyenes)
2018. augusztus 20. 17:00 – 23:00
Zászlótér, Üvegterem, Kültér 

Wind Singers

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/jazz-0820-2018-08-20_17-00-zaszloter 

In The Mood – Utazások Glenn Millerrel
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 24. 20:00 – 21:50
Fesztivál Színház

In the Moon, Glenn Miller

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/in-the-mood-utazasok-glenn-millerrel-2018-08-24_20-00-fesztivalszinhaz

„Az én babám egy fekete nő” – Josephine Baker-emlékest
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 25. 20:00 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

„Az én babám egy fekete nő” – Bényei Tamás, Nicolle Rochelle, Gramophonia Hot Jazz Orchestra

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/az-en-babam-egy-fekete-no-2018-08-25_20-00-bbnh

Gershwin, a slágergyáros
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 26. 20:00 – 21:50
Fesztivál Színház

Gershwin, a slágergyáros – Szalóky Béla

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/gershwin-a-slagergyaros-2018-08-26_20-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Müpa