KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET: A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon – finisszázs

2018. július 26-án zárul az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállítása. Az ünnepélyes eseményen bemutatásra kerül a kiállítás katalógusa, valamint lehetőség nyílik a tárlat szakvezetéssel való megtekintésére. A kiadványt Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója és a kiállítás kurátorai mutatják be.

Vannak, akiknek a képregény a szuperhősöket jelenti, másoknak kedves gyermekkori emlékeket idéz fel, és vannak, akik sosem olvastak képregényt – fogalmaztak a KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET: A KILENCEDIK MŰVÉSZET IKONJAI MAGYARORSZÁGON című kiállítás kurátorai – Patonai Anikó Ágnes, Szép Eszter és Szűts-Novák Rita – a tárlatról készült katalógusban. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállításáról készült kötetben a magyarországi képregénytörténet két meghatározó időszaka kerül előtérbe, az 1957-től 75-ig tartó adaptációs képregények ideje és a kortárs képregények.

Ahogy a kiadványban olvasható, a katalógus képanyaga hűen tükrözi a szemléletbéli változást, amely a képregények megítélésében zajlott az elmúlt évtizedekben. Az említett korszakok eltérő képregényeszméjének reprezentálásán túl a katalógus kitekint a magyarországi képregény kezdeteire, valamint az adaptációs képregényhagyomány tovább élésére. A kötet a képregénytörténeti ritkaságok mellett több mint harminc kortárs magyar művész munkáját mutatja be.

Időpont: 2018. július 26. 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület
516-os terem (V. szint)

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár