Cirque du Quimby

Szerző: Vass Edit

Az idén 10 éves Dürer Kert igencsak különleges koncertsorozattal ünnepli születésnapját, amelynek nyitányaként július 12-én este a Quimby lépett színpadra, vagy azt is mondhatnám, a porondra, hiszen szemkápráztató cirkuszi produkciókkal tették emlékezetessé az estét. A világhírű Freak Fusion Cabaret társulatával már korábban is együttműködött a zenekar: a népszerű Ajjajjaj című dalukhoz készült klipben is ők szerepeltek. Az underground cirkusztársulat sötét humorú világa erőteljesen összecseng a Quimby szürreális dalszövegeivel, és eleve adja magát a párhuzam egy zenekar és a vándorcirkuszosok szívmelengetően hányattatott élete között.

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

Az artisták a levegőben táncoltak, tűzzel és fénnyel zsonglőrködtek, a káprázatos látvány elképesztően jól reflektált a zenére. A varieték hangulatát idézte fel, ahogy a művészek közvetlenül a zenészek mellett mutatták be hátborzongató produkcióikat. Mintha csak egy Fellini filmbe csöppentünk volna, ahol a cirkusz világa görbe tükröt tart a valósnak. És vajon hol vannak a szemfényvesztés, az illúzió határai? A színpadi produkció a maga jelenidejűségével néha nem őszintébb és igazabb, mint amilyen a környezetünk? Miért csupán az artistákról, mutatványosokról feltételezzük, hogy az egész csak megtévesztés vagy káprázat? A bohócok szabadságával élve Kiss Tibi és Varga Livius tett ugyan egy-két kritikus, gúnyos vagy akár önironikus megjegyzést, ám a Quimby közönségének van humorérzéke, és a szatíra fogalma sem ismeretlen számára. Túl azon, hogy ismét fergeteges bulit csaptak, amit nem lehetett anélkül kibírni, hogy ne táncoljon az ember minden egyes porcikája, az egész koncert alatt érezhető volt a cinkos összekacsintás az előadók és a hallgatóság között.

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

© sinco – Forrás: Quimby

A zenekar az elmúlt 27 év teljes repertoárjából merített: felcsendült a Fekete Lamour, a Legyen vörös, ám az újabbak közül is válogattak – Árnyék a szoba falán, Forradalom. A Quimby szinte egész nyáron koncertezik, többek között a Művészetek völgyében és az Ördögkatlan Fesztiválon is találkozhat még velük a közönség.

http://quimby.hu/hu/

https://www.facebook.com/Quimby.hu/

© sinco – Forrás: Quimby