2018. július 1-én, vasárnap kezdődik a 11. ARMEL Opera Festival!

Hatalmas a közönség érdeklődése az öt napon át tartó kortárs operák népszerűsítését felvállaló Armel Opera Festival idei programjai iránt. Esténként öt különleges bemutatót láthat a közönség Budapesten a Müpában és Bécsben a MuTh-ban! 

ARMEL OPERA FESTIVAL

11 évvel ezelőtt a világon egyedülálló formában kezdte el a kortárs opera népszerűsítését az Armel Opera Festival. Egyedülálló, mert a fesztivál bemutatóit előadói versennyel ötvöz, azaz minden társulatban van egy-egy versenyszereplő, akinek művészi teljesítményét külön értékeli a zsűri. A versenyszereplők válogatására mindig a bemutató előtt egy évvel korábban kerül sor Párizsban és Budapesten. Ez az Armel Operaverseny.

A fesztivál egyre népszerűbb Európában és a világban, az elmúlt években számos nemzetközi és hazai szakmai elismerést kapott.  Díjazott előadásait (Best Production) több európai nagyváros (Plzen, London, Avignon, Jersey-sziget) operaháza látta vendégül, az ARTE Concert pedig élőben közvetíti, majd fél éven át elérhetővé teszi a fesztivál bemutatóit, és nagyon fontos, hogy a közönség szereti, a visszatérő operarajongók különleges eseményként jellemzik a programok látogatását.

Idén, július 1-től 5-ig két ország fővárosában, Budapesten a Müpában és Bécsben a MuTh Színházban láthatók a nemzetközi társulatok izgalmas  előadásai.

A Müpában Svédország, Szerbia és Franciaország társulatainak bemutatóit, Bécsben pedig két magyar produkciót, Eötvös Péter és Vajda Gergely műveit nézhetik meg a különlegességre vágyók.

Az előadásokat rangos szakmai zsűri értékeli, az ARTE Televízió pedig Közönségdíjjal jutalmazza a legtöbb nézői szavazatot kapott előadást.

Szavazni július 6-án, reggel 10-00 óráig lehet:

https://www.arte.tv/fr/videos/RC-014804/armel-opera-festival/prochainement/

Armel operabusszal a két bécsi bemutatóra! Az Armel ingyenes különjáratú operabuszt indít Budapestről a két bécsi előadásra július 3-án, és 4-én (Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő és Eötvös Péter: Lady Sarashina), a belépőjeggyel rendelkező hazai közönség számára.

A nagy érdeklődésre tekintettel mindkét napon 2-2 Armel busz indul Budapestről Bécsbe, majd előadás után vissza. Igazi fesztiválélmény a közös utazás, a színházi előadás előtt és után is van miről beszélgetni útközben.

A nyitó elődás július 1-én, Glück: Orfeo & Euridice c. operája hetekkel ezelőtt teltházas lett. A NorrlandsOperan produkciója különleges színpadi látványával el fogja kápráztatni a hazai közönséget és különleges élményt nyújt majd Åsa Kalmér modern rendezése azért is, mert  Orfeo & Euridice szerelmi  párkapcsolatát rendhagyó módon ábrázolja.  Az Észak-svédországi társulat produkciójában JEANNE GÉRARD, francia szoprán az Armel Opera Festival versenyszereplőjeként, Ámort alakítja.

Kalandvágyó operarajongók az alábbi előadásokra még bejuthatnak

Jegyek: www.armelfestival.org

A második napon, július 2-án a Müpában, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) magyarországi bemutatója egy vérbeli vígopera, amelyben a színház társulata, énekkara, balett tagozata és zenekara vesz részt. A megaprodukció 200 főt mozgató előadása a szerb operakomédiák aranykorát idézi, amelynek címe: Adok-Papok.

Adok-Papok © Srdjan Doroski

Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író 120 évvel ezelőtt vetette papírra a két életvidám falusi pap viszályának történetét. Hatvan évvel ezelőtt a regényből készült az első, és máig az egyik legnépszerűbb színes jugoszláv film, majd tévéfilmes és számos színházi adaptáció. Most első alkalommal ölt operai formát Cira és Spira története Dejan Despic zeneszerző alkotásaként. A versenyszereplő ANTONEL BOLDAN, román- francia tenort a kocsis szerepében láthatjuk.

Július 3-án, Bécsben, a MuTh Színházban folytatódik az Armel Opera Festival, a Kolibri Színház produkciójával. A bécsi közönség Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő című bábopera bemutatóját nézheti meg, amelynek rendezője Novák János. A szövegkönyvet Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. A darab atmoszférája a Vitéz László féle vásári bábkomédiák világát idézi. A muzsika — akár az eredeti prózamű bátor és direkt, hol drámai, hol ironikus: sírhatunk és közben nevethetünk. Ízig-vérig mai opera, az ittről és a mostról szóló alkotás. A versenyszereplő AGATHE DE COURCY, francia mezzoszopránt az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében láthatja a közönség.

Az óriáscsecsemő

Július 4-én ugyancsak Bécsben, a MuTh Színházban kerül bemutatásra Eötvös Péter: Lady Sarashina című operája  a szerző jelenlétében,  Almási-Tóth András rendezésében.

A librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari készítette Ivan Morris angol fordítása alapján. A darabban a színház és a zene sajátos keveréke talált utat, és Eötvös Péter a mai napig ezt a művét érzi legközelebb saját zenei karakteréhez. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában a versenyszereplő FÜLEP MÁTÉ, magyar bariton, aki mellett Meláth Andreát, Imai Ayanet és Yoshida Makikot láthatja a fesztivál közönsége.

Lady Sarashina @ Hrotkó Bálint CAFe Budapest

Az opera magyarországi ősbemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Zeneakadémiával közös programként valósult meg 2014-ben.

Az Armel Opera Festival utolsó előadása július 5-én a Müpában a további  ínyencségre vágyó operarajongók számára kínál különleges élményt. A Calamity/Billy című, két zeneszerző művét magába foglaló előadás francia-belga koprodukcióban készült.  Calamity Jane és Billy, a kölyök két mélységesen emberi bandita, két törvényen kívüli, vadnyugati hős. Ez az egyedülálló francia zenés-színházi koprodukció kettejük legendáját felidézve repít el bennünket abba a régvolt Amerikába, melynek hősei elbuktak ugyan, mégis téren és időn túl tovább élnek. A budapesti bemutatón jelen lesz  a Billy szerzője, Gavin Bryars, aki különleges hangszerelésre írta a művet, az ütős hangszerek szerelmesei számára kiváltképp izgalmas zenei élményt fog nyújtani az előadás.  A versenyszereplő Jane-t (Billy, a kölyök) – SARAH DEFRISE, belga szoprán alakítja.

Calamity/Billy @ Bruno Amsellem Divergence

ARMEL OPERA FESTIVAL 2018  –  DÍJÁTADÁS

A 11. Armel Opera Festival előadásait a nemzetközi szakmai zsűri július 6-án, 11.00 órakor a Müpa Üvegteremben értékeli és ünnepélyes keretek között itt kerül sor a díjátadásra is.

A zsűri elnöke:

Bob HOLLAND – az English National Opera kreatív producere – Anglia

A zsűri tagjai:  

Beth MORRISON – a PROTOTYPE Fesztivál alapító igazgatója – USA

Bernard FAIVRE D’ARCIER – a Lyoni Biennálé  elnöke – Franciaország

Jose CORREIRA –  az ARTE/ARTE Concert programigazgatója – Franciaország

KÁEL Csaba –  a Müpa vezérigazgatója, rendező – Magyarország

Forrás: Armel Opera Festival