Felvidékre utaznak a magyar múzeumok – avagy VR szemüveg, apródképző és telefonközpont a határon túl is

A 2017 márciusában indult Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozat 14 magyarországi állomást követően június 20-án ezúttal határon túlra, a szlovákiai Udvard községbe érkezik interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Az országos múzeumnépszerűsítő program célja, hogy élményszerű, látványos és tartalmas foglalkozásokon keresztül közelebb hozza a múzeumok világát a diákokhoz és a pedagógusokhoz egyaránt, ízelítőt adjon számukra abból a színes palettából, amely hazánk kulturális kincseit, örökségét és értékeit hordozza. A Mozaik Múzeumtúrához már több mint 300 hazai múzeum csatlakozott, az iskolai edukációs program pedig nagy sikerrel már közel 6000 gyerekhez jutott el az elmúlt 2 tanévben. 

Az összeállított programok a legkülönfélébbek, a repülést szimuláló VR szemüvegtől az interaktív hangszerbemutatón át, az apródképzőn és a harcalaki kiképzésen keresztül egészen a kézi kapcsolású telefonközpont használatáig. Emellett a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódóan Balatoni József, Jocó bácsi vetélkedőjén is részt vesznek a gyerekek, illetve a témával már előzetesen foglalkoznak és kiselőadásokat, produkciókat állítanak össze, amelyeket a rendezvény napján diáktársaik előtt mutatnak be.

A Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozások a 10-14 év közötti korosztályt szólítják meg, akikből a jövő múzeumlátogatói lesznek.

Az elmúlt 2 tanév alapján azt tudom mondani, hogy az ötlet nagyon is bevált. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan programot hozzunk létre, ahol intenzíven és viszonylag nagy számban tudjuk megszólítani a gyerekeket. Az iskolai edukációs programmal a fő célunk az, hogy minél többféle tematikájú, gyűjtőkörű múzeumot mutassunk be, pontosan azért, hogy a diákok közül mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelőt. Az idei tanév utolsó állomásaként pedig határon túlra is elmegyünk, mégpedig Felvidékre, Udvardra látogatunk el, mert kiemelten fontosnak tarjuk, hogy a határon túli magyar diákokkal is megismertessük a magyarországi múzeumok kulturális sokszínűségét.” – mondta el Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló  Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

Az osztályok a kialakított helyszíneken párhuzamosan több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban, a természettudományok vagy éppen a művészetek világában. A programsorozat célja, hogy interaktív, játékos eszközökkel, kedvcsináló foglalkozásokkal „divatba hozza” a múzeumlátogatást: ösztönözze a diákokat, tanárokat és ezáltal a szülőket is a múzeumi programkínálat felfedezésére.

Az a tapasztalatunk, hogy mindenhol örömmel, nyitottsággal fogadják a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programját mind a múzeumok, mind az oktatási intézmények oldaláról. A kezdeményezés különlegessége az, hogy a gyerekek saját közegébe, a tornacsarnokba, az osztálytermekbe, az iskolaudvarokra viszünk el helyszínenként 5-7 utazó interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást, amivel garantált a sikerünk. Egy fél napra elfoglaljuk az iskolát és minden az élményalapú edukációról, a játékosságról, az egyedi megközelítésekről és a gyerekek aktív részvételéről szól. Ők azt érzik, hogy 4 órán keresztül játszanak, ami igaz, közben pedig rengeteget tanulnak is észrevétlenül. Számunkra pedig az a legnagyobb elismerés, amikor a nap végén csillogó szemmel és széles mosollyal odajönnek hozzánk a diákok és azt mondják: ez egy szuper nap volt, jöjjünk máskor is.” – fogalmaz Vargacz Alexandra, az iskolai edukációs programot megvalósító Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője.

Az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola 5-9. osztályos tanulói június 20-án a következő foglalkozásokon vehetnek részt:

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum helyszínén a diákok kipróbálhatják magukat Dr. Csontként. Megismerhetik a nemre, sérülésekre, betegségekre utaló jeleket, nyomokat, régészeti feltárásokból származó csontokat tanulmányozhatnak.

Postamúzeum

A Postamúzeum utazó foglalkozásán a gyerekek bepillantást nyerhetnek a telefonálás közel 140 éves történetébe, és egy működő kézi kapcsolású telefonközpont használata közben megismerkedhetnek a telefonálás hajdani szépségeivel és rejtelmeivel, a telefonos kisasszonyok nehézségekkel teli munkájával. Az iPhone-ok korából furcsa visszatekinteni azokba az időkbe, amikor még hosszú várakozás előzte meg a telefonbeszélgetéseket, és gyakran recsegett, zúgott a vonal, de a gyerekek nagy örömmel fedezik fel a távbeszélő-kezelés feladatait, kapcsolják és bontják a vonalakat.

Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának múzeumpedagógiai foglalkozásán a részvevők belekóstolhatnak a középkori apródok egy-egy próbájába, mellyel bebizonyíthatják rátermettségüket a lovagi életre, ezáltal is közelebb hozva a múltat a jelen kor gyermekeihez.

Katonai Emlékpark Pákozd

Katonai Emlékpark Pákozd az 1848/49-es szabadságharc témakörét állítja középpontba, császári és honvédségi ruhába öltözteti a diákokat, majd miután megkapták kiképzésüket a szabadságharc harcalaki mozzanataiból, szivacsszuronnyal ellátott fafegyverrel a kezükben „indulhatnak a csatába”, mindemellett pedig sok érdekességet megtudhatnak a huszárok életéről.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum az Ige-Idők című időszaki kiállítás alapján készül a gyerekek számára megoldandó feladatokkal, mint például a reformáció korabeli tárgyak és ruharekonstrukciók felismerése, bibliai idézetek és képek párosítása, valamint katolikus, evangélikus, illetve református térbelsők berendezése és megkülönböztetése.

Reptár – Szolnoki repülőmúzeum

Reptár – Szolnoki repülőmúzeum a magyar katonai repüléstörténet különböző fejezeteit fogja feleleveníteni, VR (virtuális valóság) szemüvegeken keresztül hozza el a vadászrepülőgépek világát, légiharcot indítanak az osztályteremben egy MiG-29-essel, illetve egy Puma századjelvényt is kiraknak majd.

Leskowsky Hangszergyűjtemény

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény  pedig a világ legizgalmasabb, legkülönlegesebb zenei instrumentumaival érkezik a didzseridutól kezdve a svájci havasi kürtön át a tradicionális afrikai dobig, amelyeket kivétel nélkül a diákok is kipróbálhatnak.

Bővebben a programról: www.mozaikmuzeumtura.hu www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

Forrás: Felelős Szülők Iskolája
,