Holnap nyílik a HATÁRTALAN DESIGN kiállítás!

Június 15-től augusztus végéig látható a régió egyik legdinamikusabban fejlődő, dizájntematikájú rendezvénysorozata. A hazai alkotók mellett cseh, lengyel, német, magyar, osztrák,  román, svájci, szlovák és szlovén bútor-, textil- és tárgytervezők mutatkoznak be. Az idei kiállításhoz egy progresszív ékszerválogatás és tárgyfotótárlat is kapcsolódik. 

Hammer Clau

Kocsor Eszter

Fekete Fruzsina

A 13. madeinhungary + 6. MeeD válogatásban 9 ország több mint 150 dizájnerének tárgyai kapnak helyet több, mint egy évtizede Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében. A régiós – cseh, lengyel és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben lesznek láthatók német, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és műfajok határmezsgyéjén egyensúlyozó egyedi alkotások is szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal – mint például az A’ Design Award and Competition, a Blick Fang, az IF Design Award, a Magyar Formatervezési Díj, a Red Dot Design Award, Swiss a Design Award – elismert munka is látható lesz.

Anna Maislinger + Michael Schwab

Jakub Jandurek – Michaela Tomiskova

Katharina Mischer – Thomas Traxler

Boris Klimek

Dejan Pfeiffer

A Határtalan Design kiállításon – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. A hatalmas anyaghoz kapcsolódva tárgyfotósok és ékszertervezők kapnak lehetőséget, akiknek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj legprogresszívebb eredményeiről. A tárgyfotósok között magyar és nemzetközi dizájnmagazinoknak dolgozó, valamint külföldi pályázatokon komoly eredményeket elért fotósok szerepelnek. Az ékszertervezők kiválasztásában neves kurátorok vettek részt: Cornelie Holzach, a pfrozheimi Schmuckmuseum igazgatója, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, Lipóczki Ákos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének vezetője, a H6 ékszertervező csapat, az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői, valamint a Határtalan Design kiállítás kurátorai, szervezői. A válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként lesz látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel által rendezett izgalmas Új Konstelláció / New Constellation című kiállítás is.

Sebastian Oros

A Határtalan Design Díj

A Határtalan Design Díj megalapításának lehetőségét a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg. A díj megalapításához a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. jelentős támogatást ajánlott fel. A 10 éves jubileumát ünneplő cég vezérigazgatója, Busa Zoltán elmondta: „A díj és az elismerés irányelvei több ponton is hasonlóságot mutatnak a CIG Pannónia által képviselt vállalati értékekkel, célokkal. Fiatal hazai biztosítótársaságként számunkra is elengedhetetlen a folyamatos innováció és az ügyfelek számára nyújtott egyedi, professzionális szolgáltatás. Külön üdvözlendőnek tartjuk a rendezvény régiós jellegét, hiszen társaságunk is jelen van a régió több országában.”

Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére. A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas dizájntartalmát értékeli.

A három nyertes alkotó személyenként bruttó 400.000 forint díjazásban részesül.

Idén a Horváth Művészeti Alapítvány támogatásával két ékszertervező személyenként bruttó 200.000 forintos díjat vehet át valamint a Laguna Lakástextil Kft  jóvoltából egy textiltervező bruttó 200.000 forintos díjban részesül. 

© Villányi Csaba / Flashback

© Villányi Csaba / Flashback

© Villányi Csaba / Flashback

© Villányi Csaba / Flashback

© Villányi Csaba / Flashback

A Határtalan Design Díj zsűrijének  tagjai:

Csomay Zsófia ­– Ybl-díjas magyar építész, belsőépítész, érdemes művész

Elisabeth Heine – megbízott kurátor, Schmuckmuseum, Pforzheim

Komáromi Ákos – a Laguna Lakástextil Kft. tulajdonosa

Koós Pál – Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens intézetigazgató, Design Intézet, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese

Zalavári József  –DLA Habil Ferenczy Noémi – díjas formatervező művész, egyetemi docens, AMI, Sopron

A kiállításhoz gazdag szakmai és társművészeti program és tárlatvezetések kapcsolódnak, a megnyitón például a Góbi Rita Társulat kortárs-táncprodukciója eleveníti meg a kiállított tárgyakat.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat 2004 óta Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg.

Nyitva: 2018.06.15 – 08.26. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

Támogatók:

International Visegrad Fund, NKA, CIG Pannónia Biztosítók, Akademie Schloss Solitude, Prohelvetia,

Horváth Művészeti Alapítvány, Laguna Lakástextil Kft

Együttműködő partnerek

Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Szlovén Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége,

Cseh Centrum, Lengyel Intézet Budapest, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, valamint Aste Meritum Kft, Csárda-Tex Kft, Rovitex Hungária Kft.

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programja. 

www.madeinhungary-meed. hu

,