Különleges budavári helyszíneken mutatkoznak be a visegrádi országok művészei – V4 ART CONNECTS címmel képzőművészeti kiállítás-sorozat nyílt a Budavári Mikvében és a Várkert Bazár előtti parkban

Május 25. és június 30. között látható Budapesten az a kiállítás-sorozat, amelynek kiemelt célja, hogy kortárs képzőművészek és alkotásaik bevonásával tegye a közönség számára élővé és kézzelfoghatóvá a visegrádi együttműködést, a régióra jellemző sajátos kulturális atmoszférát. A fiatal cseh, lengyel, magyar és szlovák alkotók közreműködésével szervezett V4 ART CONNECTS a Várkert Bazár előtti szabadtéren szobrászati, a Budavári Mikvében pedig képzőművészeti és videóművészeti válogatást mutat be. Az ingyenesen látogatható kiállítások a Visegrádi Csoport 2017/18. évi magyar elnöksége alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Art Market Budapest együttműködésében jöttek létre. 

Kinga NOWAK, A csupasz falak gyönyörűek, 2014

A V4 ART CONNECTS elnevezésű, több szekcióra bontott kiállítás-sorozat a régión belüli kulturális kapcsolatok és kapcsolódások bemutatása és elősegítése mellett arra is törekszik, hogy a visegrádi országok nemzetközileg is növekvő érdeklődéssel kísért művészetének magas színvonalára irányítsa a figyelmet, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészetéből STRUCTURES címen a szobrászatnak, ILLUSIONS címen a videóművészetnek, INTERACTIONS címen pedig a hagyományos képzőművészeti ágaknak, kiemelten a festészetnek és grafikának szentel önálló kiállítási szekciót. Miközben a kiállítás-sorozat egyes elemei, a különálló műfaji válogatások három önálló tárlatként is értelmezhetőek, a V4 ART CONNECTS egymással összefüggő egységként kapcsolódik össze, így a szervezők a teljes kiállított anyag megtekintésére bíztatják az érdeklődőket. A STRUCTURES szobrászati szekció egyfajta szoborparkként a Várkert Bazár előtti köztéren látható, az ILLUSIONS és INTERACTIONS szekciók pedig a Budavári Mikve (I. kerület, Palota út 1.) különleges hangulatú labirintusrendszerében várják a látogatókat.

A fiatalabb alkotói nemzedékre összpontosító, tehát generációs szemléletű csoportos válogatás zömében új, esetenként még – különösen a mostanihoz hasonló jelentőségű nemzetközi művészeti program keretében – egyáltalán nem bemutatott alkotásokra épít. A kiállítás-sorozat az alkotói műfajok széles spektrumán ad ízelítőt a Visegrádi Csoport országai művészeti választékából, a szerephez jutó művészek alkotásai szinte minden médiumot és alkotói technikát lefednek.

A V4 ART CONNECTS olyan művészek bevonásával igyekszik a visegrádi országokra jellemző alkotói látásmódot bemutatni, akikre gyakran a korábbi művészeti hagyományokkal történő szakítás, a szokványos műfaji kötöttségektől való függetlenedés, a műfajok közötti határok fellazítása és átlépése jellemző. Ez a megközelítés, a különböző technikákkal való kísérletezés és gyakran a kifejezett törekvés arra, hogy az alkotói üzenet a hagyományos technikáknál látványosabb formában kerüljön megjelenítésre, sajátja a régióban alkotó adott művésznemzedéknek, és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a tárlatok valóban különleges művészeti csemegét nyújtsanak a látogatóknak, akik a teljes kiállítási anyagot ingyenesen tekinthetik meg.

Lucie MIČÍKOVÁ, Olajliget, 2017

A válogatás elsősorban olyan alkotók felvonultatására törekszik, akik a szélesebb nemzetközi művészeti közegben is figyelemreméltó eredményeket értek már el, miközben kísérletet tesz arra, hogy a visegrádi régió különleges kulturális és művészeti éghajlatát, az országokat egymással egyfajta lelki és gondolati közösségbe formáló sajátságos kulturális közeget bemutassa.

A V4 ART CONNECTS kiállítás-sorozat anyaga a bemutatott művészek és az őket képviselő galériák közreműködésével a 4 ország mintegy 25 különböző helyszínéről érkezett a budapesti kiállítóhelyekre.
Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos a kiállítás-sorozat megnyitásakor kiemelte: „A V4 ART CONNECTS kiállítás és az ehhez hasonló kezdeményezések fontos szerepet töltenek be abban, hogy régiónk tehetségeinek bemutatása mellett azt az egyedi, közös történelmi gyökereinkre és hagyományainkra visszavezethető közép-európai, visegrádi látásmódot is megismerjük és megismertessük, amely mindannyiunkat összeköt itt, Európa szívében.”

A kiállítások létrehozásában a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai partnere a régió művészetének bemutatásában immár nyolc éve meghatározó szerepet játszó Art Market Budapest volt. Ledényi Attila, Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vására alapító-igazgatója a V4 ART CONNECTS megnyitása kapcsán bejelentette, hogy a visegrádi régió magas színvonalú művészeti értékeinek fókuszba helyezése, illetve fókuszban tartása érdekében az Art Market Budapest októberben VISEGRAD CONTEMPORARY címen nagyszabású művészeti fesztivált hoz létre Budapesten.

SZABÓ Kristóf, Széttört felbontás, 2017

Forrás: Art Market Budapest