Országos méreteket ölt a tehetséggondozás

Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a Pannon Filharmonikusok Mesterek és Tanítványaik tehetségtámogató programjára. 

A Pannon Filharmonikusok fontos feladatának tartja a fiatal tehetségek támogatását, ezért szervezi meg a Mesterek és Tanítványaik programot minden évadban már 2010 óta. Idén a Dél-dunántúli régió határait is átlépve minden eddiginél több, összesen 30 növendék jelentkezett az ország különböző pontjairól. Közülük a 10 legkiemelkedőbb jelentkező június 6-án lehetőséget kap arra, hogy a Kodály Központ közönsége előtt, szimfonikus zenekarral lépjen színpadra szólistaként. 

Az eltelt nyolc év alapján elmondható, hogy a program eléri célját. Az eddigi meghallgatásokon több mint 100 tehetséges fiatal vett részt; a legfiatalabb muzsikus 10, a legidősebb 29 éves volt. A sikeres bemutatkozást követően 54-en léphettek fel szólistaként a Pannon Filharmonikusok kíséretében a Kodály Központban. Sokuk Pécs vonzáskörzetéből érkezett, de emellett minden évben egyre távolabbi városokból is voltak jelentkezők. Idén budapesti, keszthelyi és kecskeméti növendék is bekerült a programba, melynek segítségével többek között olyan tehetségeket ismerhetett meg a közönség, mint a ma már Junior Prima díjas Balogh Ádám, vagy a Virtuózokban is feltűnt, szintén Junior Prima díjas Boros Misi és Mohai Zsófi.

A legtöbb tehetséges növendék ennek a programnak köszönhetően kap lehetőséget első alkalommal arra, hogy megtapasztalja azt, milyen muzsikusként színpadra állni széles közönség előtt egy kiváló kvalitású zenekarral és teremben.

Az idei évadban tehát 10-től indul a visszaszámlálás. Mind a 10 kiválasztott muzsikusnövendékre szavazhat a közönség online a pfz.hu oldalon és a zenekar Facebook oldalán, valamint személyesen június 6-án a koncerten is. A legtöbb szavazatot elért közönség-kedvenc fellépő nyárköszöntő pizzázást nyer 5 barátjával együtt. A koncerten szavazók között pedig egy csokitortát sorsol ki a zenekar.

Mesterek és Tanítványaik és amire egy program megtaníthat. A fellépők közül nem lesz mindenki zeneművész, azonban nem is ez a fő célja a Pannon Filharmonikusok tehetségkutatásának. A kiválasztott fiatalok a koncert során megtapasztalhatják azt, hogy valójában hova vezet a rendszeres és kitartó munka, miközben nemcsak a muzsikus, de azzal együtt a zenetanulás is reflektorkénybe kerül. A zenélés ugyanis nem feltétlenül magányos műfaj. Kutatások igazolják, hogy több szempontból is fejlesztőleg hat a fiatalokra a hangszeres játék, miközben közösséget biztosít, és ami még ennél is fontosabb, a mentorok egyben példaképként jelennek meg a növendékek előtt. Az így megszerzett tudás pedig akkor is kamatoztatható az évek múltával, ha végül nem a muzsikusi pályát választja a tanítvány.

„Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílik a Pannon Filharmonikusokkal játszani. Nyilván van bennem egy egészséges izgalom és drukk, de nagyon várom már, hogy elkezdjük a közös muzsikálást, ami alatt biztos rengeteget fogok tanulni.” – nyilatkozta Pethő Kriszta, a székelyudvarhelyi jelentkező, aki már a Zeneakadémia növendéke, így Budapestről érkezik, hogy részt vehessen a Mesterek és Tanítványaik programban.

A június 6-i Mesterek és Tanítványaik koncertre jegyek a jegymester.hu oldalon és a Kodály Központ jegypénztárában válthatók.

Forrás: Pannon Filharmonikusok