A természet tudja…

Hogyan találták fel a tépőzárat? Milyen módon jöttek rá, hogy a malária egyik legfontosabb ellenszere a kinin? És tudtad-e, hogy az infra feltalálása összefügg a kígyók látásával? A Da Vinci Tv új sorozatából megtudhatjuk, hogyan segítette a természet a tudósokat a fontos felfedezésekben.

Ha van kutyád, biztosan jártál már úgy, hogy egy nagy kirándulás után az ebet számtalan bogáncstól kellett megszabadítanod. Ez „ihlette” meg a svájci mérnököt, George de Mestralt is, aki észrevette, miközben kedvencét igyekezett megszabadítani, hogy a bogáncsok felszínét apró kampók takarják. Ezek után alkotta meg a tépőzárat, amelyet ma már számtalan területen használnak: a sportszergyártóktól megkezdve a divatszakmáig.

A dél-amerikai őserdőkben bennszülöttek figyelték meg, hogy a puma egy fa kérgét rágcsálja, ha legyengült vagy beteg. Megfigyelésüket tett követte, és évszázadokon keresztül használták gyógyszerként a növényből nyert anyagot. Az európai emberek erre csak jóval később jöttek rá, amikor kutatók kivonták ebből a fából a kinint. Azóta is ez a láz és a malária leghatékonyabb ellenszere.

A barlangi vipera képes érzékelni a hőt, mert a szemei mellett vékony mélyedések helyezkednek el, és háromdimenziós képet tud vetíteni egy vékony membránra. Hőképként érzékeli zsákmányát.  Ez a megfigyelés segített az embernek az infrakamera megalkotásában, amelyet a kártyaolvasók szkennerén ma már nap mint nap alkalmazunk.

A példákat vég nélkül lehetne sorolni, hiszen a természet és az állatvilág megfigyelésével, számos kísérlettel, az emberi kíváncsiságot kihasználva sok hasznos, fontos felfedezés születetett és születik napjainkban is. Az állatok régóta inspirálják a tudományos kísérleteket, melyek jobbá teszik életünket, a jövő innovációit. A Fedezzük fel, mert a természet tudja c. sorozat legújabb epizódjaiban megtudjuk, hogyan tanul a tudomány a természeti jelenségekből, sokszor igazán különleges és csodálatos módon. Hogyan ihlettek a hangyák, elefántok s kenguruk egy hűtési módszert? Hogyan változtatták meg a csigák és halak a görkorcsolyákat? S hogyan tud egy kicsi rák segíteni a tudósoknak a golyóálló mellény tervezésében? A Da Vinci TV megmutatja neked!  Fedezzük fel, mert a természet tudja műsor május 17-től minden hétköznap reggel 8 és este 22:00 órakor!

Előzetes: https://www.davincikids.tv/hu/shows/fedezzuk-fel-mert-a-termeszet-tudja/

Da Vinci Media GmbH-ról:

A Da Vinci Media egy Berlin-központú média vállalat, amely Da Vinci Kids néven (TV csatorna és VOD applikáció) több órányi, válogatott, oktató szórakozást kínál heti hét napban, 24 órában. Emellett a Da Vinci Learning TV csatorna díjnyertes, tudományos dokumentumfilmeket is kínál, melyeket a szülők, felnőttek is élvezhetnek esténként.
Közép és Kelet-Európában, Oroszországban, Afrikában és Ázsiában összesen 90 országban, 18 nyelven vagyunk elérhetőek. 2007-es alapításunk óta ma már több mint 30 millió otthonban sugárzunk friss és motiváló tartalmakat a világ minden tájáról. Műsoraink a szórakozást a tanulással ötvözik, hogy megfeleljenek a kíváncsi gyerekek és szüleik elvárásainak.
A több mint 2500 olyan anyaggal – melyeket a nap bármely szakában, nyugodtan meg lehet tekinteni -, a Da Vinci arra ösztönzi a nézőket, hogy tegyék teljesebbé és különlegesebbé az életüket. Az ismeretanyagot lebilincselő és izgalmas elmekalanddá változtatjuk, mindezt kreatív vizuális technikák és hasznos oktató tartalmak felhasználásával. Műsoraink okosak, kísérletezők, gondolatébresztők, hitelesek és fejlesztőek. Olyan környezetet alkotunk, melyben a család együtt vehet részt a közös tanulás kalandjában.
Forrás: Da Vinci Tv