A Múzeumok Világnapján érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyházára

Milyen titkokat rejt egy múzeum szakkönyvtára? Milyen munka zajlik a restaurátor műhelyben? Mitől „kel életre” egy festmény? A nyíregyházi múzeumok efféle kulturális csemegékkel várják az érdeklődőket a több szempontból is különleges napon a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjain: május 18-án ünneplik ugyanis a Városnapot, és ekkor van a Múzeumok Világnapja is!

Városszerte 8 helyszínen, 22 különböző programon vehetnek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. Többek között egy eddig sose látott Benczúr Gyula alkotást is bemutatnak a Jósa András Múzeumban, de emellett egész nap érdekesebbnél érdekesebb múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozások is lesznek: a Benczúr Gyula emlékkiállításban például azokat a hangulatokat, érzelmeket lehet megkeresni, amelyektől „életre kelnek” a képek. A festmények azonban mesélni is tudnak: dr. Bene János címzetes múzeumigazgató-történész legalábbis remekül tudja tolmácsolni a mondanivalóikat. Ezúttal Domonkos Imre – Magyar katonaság című képéről deríti ki a résztvevőkkel együtt, hogy miért olyan különleges ez az alkotás. Aki még közelebb szeretne a műtárgyakhoz kerülni, csatlakozzon bátran a Műtárgysimogatóhoz, ugyanis a múzeum gyűjteményeiből néhány műtárgy arra vár, hogy az érdeklődők kezei közt vándorolva felfedje történetét! A Sárga Ördög kiállításban pedig a numizmaták munkájába lehet bepillantást nyerni: itt kiderül, hogy milyen volt régen a pénz, kik vagy mik szerepeltek rajta, de még saját tallér készítésére is lesz lehetőség! Egy szerencsés osztály emellett a Nyíregyházi Állatparkba látogathat el, ahol a MúzeumoZOO foglalkozáson érdekes és izgalmas szálakkal köthetik össze a Múzeumot és az Állatparkot.

A Múzeumok Világnapján természetesen nem maradhatnak ki a programból a rendhagyó tárlatvezetések sem: ezúttal a Nyíregyháza katonasága című kiállításon dr. Bene János kalauzolja végig a múzeumbarátokat, a Karddal gyógyítsd ezt a kórságot című tárlaton pedig Mátyás király legendás alakját ismerhetik meg közelebbről a résztvevők. Vajon mennyire fedte az uralkodó a valóságban a népmesékben megjelenő álruhás király jellemvonásait? A különleges napon a Jósa András Múzeum nem csak a főbejáratát tárja ki: a Mozaik Múzeumtúra néhány programján a kulisszák mögé is beleshetnek a kíváncsi vendégek. A Kincses-sziget című foglalkozáson a restaurátor műhely titkaira derül fény, de lehetőség lesz a könyvtári polcok lakóival is megismerkedni! A programon több ezer érdekes szakkönyv, folyóirat, különnyomat és muzeális értékű könyv világába csöppenhetnek az olvasás szerelmesei. A tudomány és történelem kedvelői sem maradnak kellemes időtöltési lehetőség nélkül, ugyanis a Sipkay Barna portréját és a 2017-es év régészeti felfedezéseit bemutató ismeretterjesztő előadásokra ülhetnek be.

A Jósa András Múzeum ezen a napon a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tekerd! csapatát látja vendégül, akik LEGO-kockákból építenek különböző alkotásokat. Ezúttal az űrhajózás lesz a kiállításuk kiemelt témája, de Kodály Zoltán apró mozaikokból összeálló portréján is lehet ámulni. Ráadásul 9 és 13 óra között az alkotókkal is lehet találkozni a tárlaton, akik mesélnek a művek születéséről. Van is mit, hiszen a csapat többek között David Tracy LEGO-művésszel, vagy a Marvel képregények rajzolóival is dolgozott együtt.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmából több helyszínen lehet programokon részt venni. Az idén 25 éves Kállay Gyűjtemény túrákat indít az intézményben, melyen a gyűjteményalapító életútjával és a két világháború közötti nagypolgári és arisztokrata életmóddal lesz alkalom megismerkedni. A Sóstói Múzeumfaluba látogatók felfedező játékban vehetnek részt, melyen térkép segítségével bukkanhatnak rá a skanzen rejtett értékeire, miközben kézügyességüket is tesztelhetik, hiszen népi játszóudvarban ügyeskedhetnek, s még szövőszéken is szőhetnek!

A kulturális nap jegyében a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára is megnyitja kapuit: foglalkozásaikon meg lehet tekinteni a legféltettebb kincseiket, a legrégebbi irataikat is, de a kivételes alkalomból ezúttal a raktárba is el lehet látogatni! A sokszínű programkavalkádba a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára is csatlakozik, így a keleti katolikus egyházművészet kincsei is feltárulnak! Az egyetlen hazai Görögkatolikus Egyházmegyei Gyűjteményben a látogatók tárlatvezetéseken ismerkedhetnek meg a görögkatolikus egyházművészeti örökség értékes szeletével: 17-18. századi ikonokat, ikonosztáziontöredékeket, valamint többek között 16-17. századi liturgikus könyveket, öltözeteket lehet megcsodálni. A Hittudományi Főiskola Könyvtárában pedig könyvtörténeti kiállítással, a gyerekek számára pedig játékos feladatokkal készülnek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra. Az intézményben olyan kincseket lehet megcsodálni, mint például az 1481-ből származó Nürnbergben készült ősnyomtatvány!

Nyíregyháza értékeivel a „Homokba szőtt város” című kulturális sétán lehet megismerkedni: az utcák, terek, szobrok és épületek híres és hétköznapi emberek lépteit és emlékeit őrzik. Akit pedig az Evangélikus Templom történelme érdekel, torony-túrához csatlakozhat, mellyel az 1786-ban elkészült épület tornyába lehet felkapaszkodni, s megfigyelheti az óraszerkezet működését. Végül, de nem utolsó sorban az 1964-ben épült, csillag alakú Arany János utcai víztorony is megnyitja kapuját ezen a napon a látogatók előtt, s a torony 50 méteres magasságát elérve mindenki megcsodálhatja az elé táruló panorámát.

Az eseménydús napot koncert és irodalmi délután zárja a Jósa András Múzeumban: a Vörös Postakocsi Műhely írói és költői rendhagyó alkotásokkal lepik meg a közönséget. Erre az alkalomra ugyanis 10 szót választottak ki, amelyek a múzeum világához kötődnek, ezek pedig elhangzanak majd írásaikban. Este hattól a carPEDIGnem zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők: a világzene, akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből születő repertoárjukat „21. századi sanzonoknak” nevezik. Dalszövegeiket általában kortárs költők írják, de előfordul, hogy klasszikus szerzők verseit is újraértelmezik.

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról:

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow nyíregyházi állomásának Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1742721519137627/

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: Mozaik Múzeumtúra