Ismét beveszi Európát a Proton – Lisszabon, Athén, Drezda, Bécs és Cividale del Friuli az évad végi állomások

Hamburg, Bobigny, Lausanne, Budapest és Strasbourg után Lisszabon és Athén a legújabb helyszínei a Proton Színház Látszatélet című színdarabjának. A portugál fővárosban nem először fordul meg a virtuális társulat: a Trafó külső helyszínén hamarosan látható Nehéz istennek lenni előadásuk koprodukciós partnere volt az Alkantara Festival, ahová június elején 8 év után tér vissza Mundruczó csapata. A fesztivál, amit kétévente rendeznek meg, zenével, tánccal, performanszokkal tölti meg az utcákat, a parkokat, a tereket, a színházakat és a koncerttermeket.

A társulat Athénban is visszatérő vendég lesz, hiszen 2015-ben már megfordult itt a Frankenstein-terv, azonban az Athens Festivalon először lép fel június 20-22-én. Az 1955-ben alapított fesztiválon olyan nevek fordultak már meg, mint a Bolsoj Balett, a Royal Ballet, Maurice Béjart, Pina Bausch, Ariane Mnouchkine, Romeo Castellucci, Thomas Ostermeier, a Pekingi Opera, a Volksbühne, a dél-afrikai Brett Bailey – csak, hogy néhányat említsünk. A fesztivál célja napjaink szociális és kulturális válságoktól terhelt időszakában a kortárs művészek támogatása, a progresszív, provokatív kultúra bemutatása.

Winterreise © Hrotkó Bálint

Drezdába és Bécsbe már szinte „hazajár” a Proton Színház: az előbbi helyszínen negyedszer, az utóbbin már hatodszor vendégszerepelnek, az észak-olaszországi Cividale del Friuli városában szervezett Mittelfesten azonban először tesznek látogatást. Míg júniusban Bécsben és júliusban Cividale del Friuliban a Winterreise nagyzenekari változata turnézik majd az Óbudai Danubia Zenekarral, addig májusban Drezdában – a budapesti a FILC-Fischer Iván Lakásszínházában műsoron levő – egy zongorás formációt adják elő Mocsári Károllyal, amelynek ez lesz az első külföldi bemutatkozása.

Drezda nem csak a fentiek miatt különleges helyszín a társulat életében, hanem azért is, mert a Proton Színház első, nemzetközi koprodukcióban készült színdarabja, a Nehéz istennek lenni a 2011-es Politika a független színházban fesztiválon vendégszerepelt itt. Az előadás, mely az emberkereskedelmet és a korrupt politikusok leleplezését helyezi középpontba ugyanitt a Bundeszentrale für politische Bildung díját is elnyerte. A darab aktualitása a bemutató óta semmit sem vesztett. Sőt! Mindez egy különleges helyszínen, két kamionon látható: Még a föld meg a raktár szagát is érzed… Nem lehetett tudni, hol van az előadás és a valóság határa. Kezdéskor például Nagy Zsolt megszólítja a nézőket és segítséget kér tőlük. Ez eleve egy olyan helyzet, amitől elbizonytalanodik az ember, hogy tényleg segítséget kérnek-e tőle vagy már belecsöppent az darabba.” – mondja Büki Dóra, a Proton Színház ügyvezető igazgatója.

Nehéz Istennek lenni © Révész Balázs

Szex, farmer, politika. A Nehéz istennek lenni itthon 69. alkalommal foglalja majd el rendhagyó pozícióját a Gyömrői úti kamionokon május 22-26. között.

Forrás: Proton Színház