Találkozások 2018 – pályázati felhívás

A Bethlen Téri Színházi és a Manna negyedik alkalommal hirdette meg a Találkozások pályázatot, mely fiatal, pályakezdő rendezőknek nyújt lehetőséget. A Találkozásokra olyan kétszereplős kamaradarabokat várnak, ahol a színészek közt legalább két generációs korkülönbség van, a fiatal rendezőt pedig egy tapasztalt kollégája mentorálja. Az elmúlt években összesen hat produkció valósult meg a két szervezet gondozásában, melyekből jelenleg is öt műsoron van. 

A pályázatokat május 6. éjfélig várják. A teljes kiírás és a jelentkezési lap elérhető innen https://www.bethlenszinhaz.hu/talalkozasok/ 

Az eddig megvalósult Találkozások előadások:

Mary és Max (rendező: Valcz Péter)
bemutató: 2016. április 8.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok (rendező: Szilágyi Bálint)
bemutató: 2016. június 30. 

Ab de Bont: Egy fiú Boszniából (rendező: Lazici Noémi)
bemutató: 2016. december 21.

Pataki Éva: Nőkből is megárt… (rendező: Cseh Judit)
bemutató: 2017. február 3. 

David Mamet: Viszontlátás (rendező: Vadász Krisztina)
bemutató: 2018. január 17.

Szívlapát – versszínház (rendező: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna)

bemutató: 2018. április 11. 

A Találkozásokról

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.
Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.
A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.

A 2016/2017-es évadban elsőként a délszláv háború idején játszódó Egy fiú Boszniából című előadást rendezte a nagyváradi Lazici Noémi, Botos Évával és Jászberényi Gáborral. Az előadás különlegessége, hogy Jászberényi Gábor tizenhárom évvel ezelőtt a 14 éves Miradot alakította a magyarországi ősbemutatón. A Találkozások negyedik bemutatójára, a Cseh Judit rendezte Nőkből is megárt… című előadásra 2017 februárjában került sor. Pataki Éva saját, nagy sikerű regényéből írt színdarabot, amelyben a Kossuth-díjas Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a színpadon is anya-lánya szerepben láthatók.

2017 januárjában mutattuk be a tavalyi pályázat egyik nyertesének előadását. Vadász Krisztina David Mamet két darabjából, a Dark Pony és a Reunion című drámákból hozta létre a Viszontlátás című előadást, Márton András és Barna Lilla e.h. főszereplésével. Mentora Szikszai Rémusz.

Április 11-én, a magyar költészet napján került sor a legfrissebb Találkozások produkció bemutatóra Igó Évával és Zoltán Áronnal. A Szívlapát című versszínházi esten 20 kortárs magyar vers hangzik el – nem konvencionális módon -, az azonos című versantológiából válogatva. A rendező páros Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna, mentoruk Hegedűs D. Géza.

A 2018-as pályázat nyertes előadásait a 2017/2018-as évadban mutatjuk be.

www.bethlenszinhaz.hu

www.mannaprodukcio.hu

Forrás: Bethlen Téri Színház