Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az országos Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

A Filharmónia Magyarország 2018-ban ismét különleges koncertekkel várja a zeneszeretőket a negyedik éve megrendezésre kerülő országos Egyházzenei Fesztiválra. Idén az evangélikus egyházzene kerül a középpontba. Az eseménysorozatnak Békéscsaba ad otthont, de Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Nyíregyházán is élvezhetjük majd kimagasló művészek előadásában a lutheranizmus remekeit 2018. május 15-20. között.

A lutheranizmus jegyében a kor legjelentősebb, egyben evangélikus hitű zeneszerzője, Johann Sebastian Bach művei varázsolják majd el a közönséget a koncerteken. Orgona- és fuvolakurzus, szakmai előadások, kiállítás és családi nap kínál változatos, minden korosztálynak élményt adó programokat. A 2018-as év fesztiváljának védnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, művészeti vezetője Kamp Salamon a Magyarországi Evangélikus Egyház országos egyházzenei igazgatója.

Kamp Salamon

A tavalyi világklasszis King’s Singers után idén ismét egy világhírű együttes látogat el a fesztiválra: a különleges hangzásvilágú German Brass rézfúvós zenekar Bach népszerű műveiből összeállított programja a fesztivál nyitónapján Budapesten a Mátyás-templomban, az ezt követő napon a debreceni Református Nagytemplomban, majd május 17-én a szegedi Dómban hallható.

German Brass

A közös éneklés a gyülekezeti életben egy nagyon gazdag egyházzenei tradíció. A korábbi évekhez hasonlóan a világ kóruséletének egyik legmeghatározóbb képviselője kápráztatja el a közönséget az Egyházzenei Fesztiválon. A Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa és a Budapesti Vonósok a pécsi Bazilikában, Békéscsabán az Evangélikus Kistemplomban, valamint a nyíregyházi Kodály teremben is bemutatkoznak a hazai közönség előtt.

Cantores Minores © Tiiu Kaitalo

Az egyházzene és az orgona egymástól elválaszthatatlanok. A fesztiválon nem más, mint Finta Gergely orgonaművész, az egyházzene summa cum laude minősítésű doktora, a Deák téri evangélikus templom orgonistája tart kurzust a debreceni Szabadságtelepi Református Templomban. Ittzés Gergely Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, a győri Széchenyi István Egyetem tanára, aki 2017-ben a Bostoni Egyetem vendégprofesszora volt szintén képzést tart majd az orgonakurzussal azonos időpontokban a debreceni Evangélikus Templomban. A két kiváló művész nem csak kurzusvezetőként veszi ki részét az Egyházzenei Fesztiválból, hanem Bach műveire fókuszálva egyedülálló koncertet hallhat a közönség a tolmácsolásukban a debreceni Evangélikus Templomban, valamint Mezőberényben a II. kerületi Evangélikus Templomban. Közös hangversenyük során olyan Bach-művekkel is megismerkedhet a hangverseny-látogató, amelyek a közreműködő művészek átirataként unikális élményt nyújtanak majd.

Finta Gergely

Ittzés Gergely

A világ legkeresettebb csellistájaként számontartott Várdai István és a Junior Prima díjas, továbbá a 2017-es év Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán közös hangversenyére kerül sor Békéscsabán az Evangélikus Kistemplomban, akik J. S. Bach három gyönyörű gordonkára írt zeneművét játsszák majd az est folyamán. Békéscsabán a Csaba Gyöngye Kulturális Központban a záróprogram részeként Kamp Salamon, a Deák téri evangélikus püspöki székhelyen működő Lutheránia Ének- és Zenekar karnagya, továbbá a Magyarországi Evangélikus Egyház országos zeneigazgatója tart előadást. Az érdeklődők izgalmas részleteket ismerhetnek meg Luther és Bach zenefelfogásáról. A programot követően Luther-énekek és feldolgozásai hallhatók vezényletével a helyi Evangélikus Templomban.

Várdai István

Fejérvári Zoltán

A fesztivál zárásaként május 20-án 10 órakor, ünnepelve az isteni irgalom pünkösdjét, Ünnepi Istentiszteletre kerül sor a békéscsabai Evangélikus Kistemplomban, a város énekkar-palettájának különleges színfoltjaként 2008-ban alakult Calandrella Kamarakórus közreműködésével.

Országos Con Spirito Egyházzenei Fesztivál
2018. május 15-20.
Békéscsaba, Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged, Nyíregyháza

Jegyárak és további információk a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalon találhatók.

Forrás: Filharmónia Magyarország
,