Mészáros László: unREAL

A Mészáros László, fotográfus három sorozatából összeállított tárlat 2018. május 8-án, 19 órakor nyílik meg a TOBE Gallery-ben. A kiállítást Lovass Dóra, művészettörténész nyitja meg.

Mészáros László több, mint 30 éve a fotográfia szinte minden műfajában alkot, legyen az tárgyfotó, portré, reklámfotó, divatfotó, képes úti beszámoló, vagy éppen saját művészi munkái, sorozatai. Utóbbiakra nagy hatással vannak a klasszikus festészet nagy nevei, mint Caravaggio vagy Munkácsy Mihály.

A kiállítás kurátorai, egyben a galéria tulajdonosai, Puskás Bea és Tomas Opitz válogattak Mészáros László 2016 és 2018 között készített munkáiból. Az unREAL című egyéni kiállítás megtekinthető 2018. május 8. és június 16. között a TOBE Gallery-ben (1088, Budapest, Bródy Sándor u. 36.) szerda – péntek 14:00 – 18:00 között, szombaton 11:00 – 15:00 között.

© Mészáros László | 2017 Dolly #11

© Mészáros László | 2016 Hanna

Dolly sorozat

Mészáros László sokat járja a bolha- és ócskapiacokat olyan haszontalannak tűnő tárgyakat keresve, amelyeket tartalommal tölthet meg. Olyan tárgyakat választ fotográfiái alanyául, amelyek eredeti funkciójukat és megjelenésüket egybevetve meglehetősen bizarrak. Ennek a bizarr, morbid jellegnek az esszenciái a régi gyerekjátékok, babák és a modern tömegtermelés silány produktumai. A fotográfus egyszerre játszik a figurákkal és a fotográfia eszközeivel. A művész által választott tárgyak már önmagukban hordozzák a giccs jellemzőit, az alkotó a festészet határát súroló képi ábrázolásmódjával ezeket erősíti fel. Élettelen alanyait személyiséggel ruházza fel, a műanyag és üveg szempárok zavarba ejtően tekintenek ránk a falakról.

Nexus sorozat

Mészáros a Nexus sorozat képeinek megfogalmazásában a hagyományos portréfestészetet vette alapul. A beállítás, a ruházat és a kiegészítők kiválasztásánál olyan kellékeket választott, melyek a megjelenített személyhez kötődnek, alapvetően jellemzik az alany személyiségét. A képek mesélnek szereplőikről, történetek jelennek meg, apró titkok tudódnak ki az alanyok lelkiállapotáról, világnézetéről, életfilozófiájáról, sorsáról. A fotográfus olyan szimbólumrendszert épített fel, mely szavak nélkül meséli el a portrék alanyainak rejtett világát. Képeit nagy méretben nagyíttatja, mert nagyon fontos számára a részletek kidolgozottsága, hogy a képeken, mint térképen lehessen kalandozni, és felfedezni a fontos, olykor finoman elrejtett részleteket.

© Mészáros László | 2015 Barbie & Ken

Barbie és Ken

A művész munkái jellemzően fényelési és kompozíciós technikái, témaválasztásai folytán kevés utómunkát igényelnek, mégis, Barbie és Ken című munkáján a konceptuálisan alkalmazott retus juttatja el az üzenetet a szemlélőhöz. A Barbie és Ken korunk genderproblematikáit és a mára átalakult értékrendek kérdéseit feszegeti, a nemi szerepek megszűnéséről, a nemiség eltolódásáról, az oly jellemző szemérmes szemérmetlenségről mesél beszédesen.

Mészáros László mindhárom fotósorozatában a lelket, a szellemet keresi mindenben, ami él, élettelen, vagy e kettő határmezsgyéjén mozog.

CV és további információk az alkotóról: http://meszaroslaszlophotography.com/pages/page/about

TOBE Gallery | 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36. | nyitva: sze – p 14.00 – 18.00 • szo 11.00 – 15.00

Forrás: TOBE Gallery
,