Átadták 2017-es év legjobb táncelőadásáért járó Lábán Rudolf-díjat

Az idei díj két nyertes alkotója Hód Adrienn, a Szólók koreográfiájáért, és Góbi Rita, a Reptében című darabjában nyújtott kiemelkedő alakításáért.

A 2017-es év legjobb koreográfiájáért járó független táncszakmai díjat április 17-én, a Company Wayne McGregor: Autobiography című előadása után, 21.30-kor adták át a díjazottaknak a Trafóban. Ezúttal 8 produkció szerepelt az esélyesek között, illetve az Artman Egyesület munkáját külön díjjal jutalmazták.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi intézmény díját. 

A Lábán-kuratórium tagjai

Artner Szilvia Sisso – újságíró, kritikus

Bálint Orsolya- újságíró, tánckritikus

Fuchs Lívia – tánctörténész, tánckritikus

Halász Tamás – tánckritikus, szerkesztő

Králl Csaba – tánckritikus, szerkesztő

Rényi András – esztéta

Százados László – művészettörténész

Török Ákos – tánc és színházkritikus, szerkesztő

A LÁBÁN RUDOLF-DÍJRA NOMINÁLT 2017-ES ÉVI PRODUKCIÓK:

(előadáscímek szerinti alfabetikus sorrendben)

Fehér Ferenc: The station
Nominált alkotó: Fehér Ferenc
http://mu.hu/aktualis-musor/2017-oktober/item/433-feher-ferenc-the-station

Frenák Pál Társulat- Magyar Nemzeti Balett: A fából faragott királyfi
Nominált alkotó: Frenák Pál
https://szinhaz.org/mozgasban/tanc-mozgasban/2017/05/12/100-eves-fabol-faragott-kiralyfi-tancjatek-frenak-pal-koreografiajaval-ter-vissza/

Góbi Rita Társulat: Reptében
Nominált alkotó: Góbi Rita
http://tanckritika.hu/kategoriak/kritika/1147-peter-marta-varazslo-szarnycsapas

HODWORKS: Szólók
Nominált alkotó: Hód Adrienn
http://hodworks.hu/en/#!solos/

Közép- Európa Táncszínház: Kerengő
Nominált alkotó: Simkó Beatrix
http://www.bethlenszinhaz.hu/event/ikf-ifju-koreografusok-foruma-kerengo/

Tünet Együttes: Loop
Nominált alkotó: Szász Dániel
http://tunetegyuttes.hu/darab/loop

Közép- Európa Táncszínház: Lilith
Nominált alkotó: Molnár Csaba
http://cedt.hu/eloadasok/lilith/

Duda Éva Társulat: From Helix to Vortex
Nominált alkotó: Varga Csaba
http://evaduda.net/repertoire/from-helix-to-vortex/

A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi intézmény díját. Hogy melyik kettő, az  most fog kiderülni, sok répatorta társaságában.

Különdíj: Artman Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület

A díj történetében először került sor különdíj átadására.
Műsorvezető: Winkler Nóra
Közreműködik: Réti Anna

Halász Péter-díj

Trafó és a Színház folyóirat a jogutódok engedélyével HALÁSZ PÉTER-DÍJat alapít. Az évente odaítélt elismerést az előző naptári év legizgalmasabb, leginnovatívabb, legprogresszívabb független színházi előadása érdemli ki. Halász Péter neve a magyar és a világszínház számára a függetlenséget jelentették: szabadságot, kreativitást, reflektivitást, bátorságot, mindezt tartalomban, eszközhasználatban és kifejezési módban. Nemcsak a színházcsinálásban jelentettek újdonságot, de megváltoztatták a nézői/befogadói elvárásokat, attitűdöket is.

A döntéshozatal két körben történik. Egy tágabb kör javaslatot tesz, ők a sokatlátók, egy szűkebb grémium pedig dönt és kiválasztja azt az egy produkciót, amely megkapja a díjat. A Halász Péter jogutódok nevében/képviseletében pedig Vajdai Vilmos is javalatot tesz egy produkcióra.

Az eddig díjazott koreográfusok és produkciók

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.

2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádámköltő, műfordító adta át a díjazottaknak. 2012-ben Réti Anna VIS-A-VIS és Hód Adrienn BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak.

A 2013-as évben a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az emlékplakettet Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek. 2014-ben Hodworks Pirkad, és Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című előadása részesült a díjban. Az emlékplakettet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adta át a díjazottaknak. 2015-ben Fülöp László “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő című előadásai részesültek a díjban. Az alkotók Láng Annamáriától és Gerhes Gábortól vehették át a díjat. A tavaly előtti évben az Artus CseppkánonHogy vagy Hérakleitosz? és Marcio Canabarro – Molnár Csaba Tropical Escape című előadása érdemelte ki az év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat.  A díjat Urbanovits Krisztinától és Forgách Andrástól vehették át az alkotók.

Horváth Csaba V. Vonósnégyes és Hód Adrienn Grace című koreográfiái nyerték el a 2016-os esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat. Az alkotók Sárosdi Lillától és Zsótér Sándortól vehették át a díjjal járó plaketteket, az estet Bombera Krisztina vezette, a programot pedig a Hodworks társulat interaktív performansza színesítette.

Az idei díjátadót Réti Anna táncperformansza színesítette, a díjazottak pedig Székely Kriszta rendezőtől, és Puklus Péter képzőművésztől vehették át az elismeréseket. A különdíjat átadta Fuchs Lívia tánctörténész, egyetemi tanár. Az átadó műsor után Tompa Andrea, a Színház folyóirat képviseletében, és Barda Beáta a Trafó igazgatónője bejelentették a következő évadtól életbe lépő Halász Péter-díj megalapítását.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza