„Önmagunkat visszük magunkkal” – Dafna Talmor Konstruált tájképek című kiállítása a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Budapest FotóFesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának részeként jelentkezett új, egyéni tárlattal a Bródy Sándor utcai TOBE Gallery. A Londonban élő fotóművész, Dafna Talmor alkotásaiból rendezett Konstruált tájképek című tematikus kiállítás március 23. és április 21. között tekinthető meg a Palotanegyedben.

Fotó forrása: TOBE Gallery

A kortárs fotográfus ezen sorozatának alapját az Izraelben, Venezuelában, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban készített színes negatívokra montázsolt és kollázsolt tájképek adják, ettől a valóságos időben és térben megörökített pillanatot az alkotó saját érzéseivel, személyes emlékeivel töltötte meg. Ezen érzések és emlékek, a művész által alkalmazott technikai megoldások és kivitelezések hatására – mint a montázs, a kollázs és a többszörös exponálás – a vágások és illesztések mentén rajzolódnak meg olyan módon, hogy az alkotójuk világhoz való viszonyulását is képesek kifejezni. Az így kialakult tájképek ezért ugyan részben és felismerhetően visszatükrözik azt a helyszínt, amelyet a művész objektív módon is képes lett volna megörökíteni, de önnön érzésvilágával felruházva szubjektívvé tette azt. A képek által keltett, ezen különleges atmoszférára a kiállítás megnyitóján köszöntőt mondó Caitlin Jones (az Egyesült Királyság budapesti nagykövet-helyettese) és a kiállítást megnyitó German Kinga művészettörténész (a MOME docense) is utalt.

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

German Kinga beszédében nem csak fotó- és művészettörténeti, technikai, kivitelezési, de más szempontú megközelítéssel, Kányádi Sándor Előhang című versének megidézésével is alátámasztotta ezt:

„vannak vidékek gyönyörű tájak
ahol a keserű számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok
páncélom alatt cincogat
feget-pengető hangokat
tavaszok nyarak őszeim
maradékaim s őseim
vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül”

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Dafna Talmor a világ különböző pontjain megalapozott alkotásaiból is ő maga, önnön saját, tapasztalatokkal rendelkező, állandó rész-egész konstrukciója által stabilizált belső világa sugárzik át esztétikai élményt keltve befogadójában, a világ bármely pontjáról is tekintünk azokra. Hiszen, művészként, az alkotási folyamata során, azt az általa érzékelt, pillanatnyi valóságot szedi szét és rakja össze újra saját intuíciói alapján, amelyet önmagában hordoz és nem azt, amely őt körülveszi. Ez által nem sugall kevesebbet, mint azt az igazságot, bárhol is vagy, mindig magaddal viszed önmagad. És ha elveszíted az önmagadból, önmagadra irányuló nyitottságot, hiába utazol el a világ bármely pontjára, ugyanazt tudod sugározni az új környezetedre is, amellyel akkor rendelkeztél, amikor és ahonnan elindultál.

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

A kiállítás április 21-ig látogatható a TOBE Gallery-ben (Budapest VIII., Bródy Sándor u. 36.), szerdától péntekig 14.00 – 18.00 vagy szombaton 11.00 – 15.00 óra között.

, ,