A kortárs magyar képzőművészet Amerikába megy – Kihirdették a Hungary Emerging program nyerteseit

Szerző, fotók: Marity Mira

Hogy miért volt jó a reneszánszban tehetséges művésznek lenni? Mert a talentummal rendelkező festőket, szobrászokat és képzőművészeket olyan nagy hatalmú családok támogatták, mint a Mediciek. A tudományok és a művészek pártfogása presztízst jelentett, és a legnagyobbaknak adatott meg az a lehetőség, hogy világhírűvé váljanak alkotásaikkal.

És miért jó manapság tehetséges kortárs művésznek lenni? Mert a mecenatúra nemes és hozzáértő szokása nem évült el. A Hungary Emerging program egyedülálló lehetőséget nyújt tíz modern magyar művésznek. A pályázat nyertesei ugyanis utazókiállításon képviselhetik a mai magyar művészetet az Egyesült Államokban.

„A művészet végtelen, és azért van, hogy megosszuk mindenkivel.”

Ezt már Mr. Craig Engle, a Magyar Foundation of North America kuratóriumának a tagja mondta a díjátadó ünnepségen. A szervezet az Art Market Budapesttel karöltve hozta létre a pályázatot, amelyre több mint 160 magyar, és külföldön élő magyar képzőművész nyújtotta be pályaművét. Az alkotásokat hazai és amerikai művészeti szakemberek szelektálták, majd kiválasztották közülük a tíz dobogós művet. Óriási lehetőség ez a nyerteseknek, mert a festmények és fotók nem csak a nívós art expokon vesznek részt, hanem hírét viszik a magyar talentumnak is. A tárlat megjárja majd New York, Chicago és Miami rangos művészeti vásárait – a Hungary Emerging programnak pedig ez volt az egyik fő célja: hogy az amerikai közönség is felkapja a fejét a világszínvonalú magyar kortárs képzőművészetre.

Az igényes művészet jó marketinget jelent

Az egyedi atmoszférával rendelkező Brody Studios-ban zajlott a díjátadó ceremónia, ahol a díjnyertes művek is kiállításra kerültek. A szervezők úgy hiszik, hogy a partnerség arra is lehetőséget ad, hogy a tengerentúlon is úgy gondoljanak Magyarországra, mint kreatív és inspiráló művészeti forrásra, illetve keresett kulturális desztinációra. A kuratórium tagjai kiemelten állást foglaltak amellett, hogy maga a verseny, és az azzal járó kísérőesemények teljesen függetlenek a kormányoktól, a politikai és a gazdasági kapcsolatoktól. „To bring together Hungarians and Americans”, vagyis összehozni az embereket a két országból, mindössze ez a cél, és természetesen az igényes artisztika protezsálása és terjesztése.

Neumann Jánostól Liszt Ferencen át, a Rubik kockáig

Ikonikus nevek és életművek, amelyek elhangzottak a gálán, az amerikai kurátor szájából. Ők azok, akiket Amerikában is „tanítanak”, és akik már letették a névjegyüket szerte a világban. A Hungary Emerging program nyertesei szintén elindulhatnak ezen az úton. A szakértő zsűri igazságosan  döntött, a díjazottak között ugyanolyan arányban vannak a hölgyek, mint az urak. A trófeákat idén hat festő és négy fotóművész nyerte: Batykó Róbert, Bíró Dávid, Fajgerné Dudás Andrea, Horváth Ágnes, Horváth Lóczi Judit, Pol Kurucz, Mezősi Ágnes, Regős Benedek, Saxon Szász János és Tóth Angelika. Az ő alkotásaik indulnak most útnak a tengeren túlra, hogy exkluzív tárlaton vigyék hírét az elsőrangú és ötletgazdag, páratlanul jellegzetes és egyedülálló, élő magyar kortárs képzőművészetnek.

További információ:
Hungary Emerging: www.HungaryEmerging.com
Magyar Foundation of North America: www.MagyarFoundation.com
Art Market Budapest: www.artmarketbudapest.hu