Vonósnégyes műfaját megalapozó Beethoven-opuszok hangzanak fel a Beethoven Kvartett Hétvégén – Közelebb a Mesterhez: Beethoven Kvartett Hétvége a Nádor Teremben

8 koncertből álló fesztivált szervez a Nádor Teremben G. Horváth László hegedűművész művészeti vezetésével az Egy Hangversenyteremért Alapítvány 2018. március 16–18 között. A koncertsorozat célja Ludwig van Beethoven vonósnégyeseinek előadása. Beethoven a zenetörténetben egyedi módon jutott el a bécsi klasszikus zenei környezetből indulva a romantikus világon át szinte a bartóki modernitás és összetettség világába. Ezt a fantasztikusan gazdag utat mutatja be a három napos koncert- és előadássorozat.

Art Budapest Quartet

Az összesen nyolc hangversenyt a hazai koncertélet kiemelkedő fiatal vonósnégyesei, valamint elismert és tapasztalt művészei szólaltatják meg. A minifesztiválon kilenc vonósnégyes, továbbá az Anima Musicae Kamarazenekar lép fel. A koncertek előtt izgalmas zenetörténeti előadásokat hallhatunk, amelyek a szerző egész életútját és zeneszerzői munkásságát bemutatva teszik teljessé a beethoveni világról alkotott képünket.

Március 16-án Tóth Endre zenetörténész előadásával veszi kezdetét a program, majd az ünnepélyes megnyitó koncert következik: itt az F-dúr vonósnégyes op. 59/1, valamint az a-moll vonósnégyes op. 132 hangzik el a Kelemen Kvartett előadásában. Ezt egy pódiumbeszélgetés követi a Kelemen Kvartett részvételével. Március 17-én kora délután ismét egy zenetörténeti előadás vezeti be a koncerteket, amelyeket a Győri Filharmonikus zenekar művészeiből álló Momento Vonósnégyes, az Artisjus-díjas Somogyi Vonósnégyes és a HaruQuartet, a Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen különdíjat elnyert Szervánszky Quartet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alakult Rondo Quartet és a Junior Prima-díjas Anima Musicae Kamarazenekar előadásában hallhatunk. Március 18-án a zenetörténeti előadást követően a 4. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját elnyert Kelemen Kvartett és az Anima Musicae Kamarazenekar művészeiből alakult Art Budapest Quartet lép fel. Ezt követően a műsort a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából összeállt Accord Quartet fellépése zárja. A program szakmai, művészi értékét a fellépő tehetséges előadók, technikai színvonalát pedig a patinás, kiváló akusztikával rendelkező Nádor Terem biztosítja.

Az előadássorozat fontos célja, hogy a fiatal közönségre fókuszáljon, ennek érdekében 16 éven aluliaknak mindhárom napon való részvételre ingyenes bejutást biztosít.

Forrás, fotók forrása: Art Budapest Quartet