Az én testem, meg a tiéd is – A lenyűgöző BODY Kiállítás Budapesten

Szerző, fotók: Marity Mira

Soha nem gondoltad volna, hogy így nézel ki belülről

A Titanic után újabb prémium kiállítás nyitotta meg kapuit a Komplexben (volt VAM Design Center). A BODY tárlat világhírű, sőt, világhírhedt, mert létrejötte óta milliókat nyűgöz le, elvarázsol vagy ledöbbent, szórakoztat vagy sokkol, informál vagy elgondolkodtat. Egy biztos, nem hagy hidegen senkit. Ugyanis mindenki kíváncsi arra, hogy mi zajlik legbelül a szervezetében, miből áll össze az a bonyolult és csodálatos, halálunkig működő szerkezet, amelynek a neve: emberi test.

Nem plasztik, hanem emberi preparátum

1978-ban a német Gunther von Hagens professzor – aki anatómus és szakorvos is egyben – kidolgozta a plasztináció nevű eljárást, amely során a holttestek szövetéből eltávolítják a folyadékot és a zsírt, majd szilikon polimerrel teszik tartóssá a preparátumokat. A professzor célja nem a botrány volt, hanem egy komplex és látványos, ugyanakkor figyelemfelkeltő kiállítás, amely a legátfogóbb 3D-s anatómiai enciklopédia. Az azonnal világhírűvé vált tárlatot azonban azóta is folyamatos felháborodás és csodálat kíséri. Tény és való, hogy az emberi test működését soha ennyire plasztikusan és hatásosan nem mutatta még be senki.

Tudod, hogy néz ki egy pajzsmirigyed?

A  halál és az elmúlás, de még a komoly betegségek is tabunak számítanak a mai napig a modern társadalmakban is. Az emberek szeretik a homokba dugni a fejüket, mert amit nem látnak, az meg sem történhet velük. Az ismeretlentől való félelem még ma is rettegéssel tölti el az embert, márpedig az emberi test mechanizmusa és biológiája legtöbbünk számára egy rejtélyes misztérium, ami fekete foltokkal van tele. A kiállítás célul tűzi ki a felvilágosítást és megismerést – az ismeretek által pedig tompul a félelem is. A termeken átsétálva óriási meglepetések érik az embert. Én például nem tudtam, hogy ilyen kicsi az epehólyagom, vagy hogy a vékonybél gyöngyház csigához hasonló szépséggel bír. Fogalmam sem volt róla, hogy mi az a nagy cseplesz, pedig bennem van, és vigyáznom kell rá (a zsigeri hashártyáról van szó éppen). Az egész testet áthálózó erek és artériák térképe szinte lenyűgöző és korallszerűen csodálatos, és azt a fajta esztétikai élményt nyújtja, amit a romantikusok a „fenséges” erőteljesen ható szépségéről gondoltak.

Sokakat valóban megrémíthetnek a mellkasukat kabátszerűen kitáró preparátumok – és ezért bizony jobb, ha az elején elvonatkoztatunk attól, hogy egykori VALÓDI EMBEREK mellett sétálunk el. A kiállítás talán legmegdöbbentőbb részlege a magzati fejlődést bemutató szoba, ahol hétről-hétre látható az, hogy miként lesz a zigótából csecsemő. Ez lenyűgöző és misztériummal teli folyamat és látvány – ugyanakkor a veleszületett rendellenességek bemutatása felkavaró lehet. A szervek fiziológiájának megértésében minden teremben medikus hallgatók vannak segítségére a laikus nézőnek, bátran lehet kérdezni a test működéséről és a szervezetben lezajló folyamatokról.

Nem csak a látvány és információ a cél

A BODY kiállítás egy jó értelemben vett tudományos voyerizmus, de komoly társadalmi szerepvállalása is van. Jelen tárlat a Magyar Vöröskereszt és az UNICEF közreműködésével jött létre. Így az egészségtámogatás, a prevenció és a szűrések fontosságának propagálása is a feladata. A vitrinben kiállított beteg szervek nem öncélú sokkolásra hivatottak. Az agyvérzésben sérült agy keresztmetszete, a rákos tüdő vagy a zsírmáj látványa a kiállítók szerint az egészséges életmódra, a káros szokások elhagyására és a szűrővizsgálatok életmentő jellegére hívja fel a figyelmet.

A rendkívüli BODY Kiállítás 2018 júliusáig tart nyitva a KOMPLEX-ben (1061 Budapest, Király utca 26.).