„Galéria, kultúrtér, találkozási pont…” Invitáló a 40. évét ünneplő B32 januári programjaira

Szerző: Böjtös Kinga

Kevés olyan kulturális intézményt ismerünk, mely évtizedek múlásával, rendszer- és vezetőváltásokon át fennmarad, magas színvonalon szolgáltat, sőt még a megújulásra is képes. Az egykori Bartók’32 Galéria élvonalbeli művészeket bemutató, gyakran rendhagyó tárlatai mindig is népszerű társasági-művészeti események voltak városszerte. Erről a kiemelkedő munkáról, a legendás évtizedekről, az itt kiállító művészek hitvallásáról szól az a 40. évfordulóra kiadott színes-képes album, melyet pár hete mutattak be a XI. ker. Bartók Béla u. 32 alatt, a galéria „névadó” helyszínén:

Az arculatában megújult, enteriőrjeiben kibővült galéria ma már nem csak képzőművészeti kiállítóhely, de találkozási pont, színház- és koncerthelyszín, designvásároknak és gyerekprogramoknak is helyet adó tér, a „Bartók Boulevard” egyik gyöngyszeme.

Az alábbi invitálókkal a B32 Kultúrtér január havi, változatos programjaiból szemezgetünk. A teljes műsorrendért és jegyinformációkért érdemes csatlakozni a galéria face-közösségéhez: https://www.facebook.com/B32kulturter/

JAN. 18.: Tóth-Vásárhelyi Réka – „Kokeshik üzenete Japánból” c. kiállítás
(megnyitó a B32 TREZOR galériájában)

„Tóth-Vásárhelyi Réka babái évszázados tradíciókat közvetítenek a felkelő Nap országából. A kokeshi készítés hagyományosan férfiak által gyakorolt művészetét méltón és nőként is elismerten képviseli itt Európában, Magyarországon, a XXI. században. Alkotásaiban éppen úgy benne van az alapanyagul szolgáló minden egyes darab fa élettörténete és a kész babák egyénisége, egyedisége és bája, ahogy a Japán mesterek munkáiban mindig is benne volt, van és lesz.”

JAN. 19.: Y Csoport: Kiszáradás – Bemutató a B32-ben, Harold Pinter Árulás című darabja felhasználásával

„Van egy férfi. Szeret. Valakit, aki nem lehet az övé. Van egy nő. Megcsal. Valakit, akinek azt hiszi, túljárhat az eszén. Van egy barátság. Inkább csak volt. Üres squash-termekben donganak így a padlók. Harold Pinter darabja egy házasság, egy barátság és egy viszony hármasságát mutatja be, amelyben mindenki mást játszik, mint aki valójában.”

JAN. 20.: „Testvérest” A „Nézőművészeti Kft.” előadása – Rendező: Scherer Péter

„Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja mi az a loop, meg a cuvé, nem is lesz még egy ilyen valaki. Persze Sacika jókor ölel, és jókor ordít, ami talán több mint magányosan meghalni álmok és célok nélkül.”

JAN. 22.: A Magyar Kultúra Napja

16.00 a PRO CULTURA ÚJBUDA kitüntetések átadása

(A kitüntetéseket átadja HOFFMANN TAMÁS, Újbuda polgármestere. Közreműködik: KATONA LÁSZLÓ színművész)

16.20 HRUTKA RÓBERT és NAGY DÁNIEL VIKTOR koncertje: CSEH TAMÁS és más dalok

Közreműködik: KALMUS FELICIÁN (cselló)

A belépés ingyenes!

JAN. 26-27.: HAJDU SZABOLCS: KÁLMÁN-NAP (a Látókép Ensemble produkciója)

„A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.”

Mindkét előadás teltházas, de a darabot további időpontokban is játsszák majd. Jegyinformációk a galéria oldalán! 

JAN. 28.: Pálfi Kata: „Borka Mumusföldön” A Manna Produkció előadása

„Léteznek-e mumusok? Kik azok a mumusok? Hol laknak a mumusok? Fél-e egy mai gyerek a mumusoktól? Vagy minden gyereknek megvan a saját mumusa? Hajnal Boróka focicsatár és csapatkapitány-helyettes nem éppen jó kislány. Pimasz, rendetlen, utálja a főzeléket, és olykor verekszik a nagyszünetben. Nem csoda hát, hogy mindezek után Mumusföldön találja magát, a rossz gyerekek új lakhelyén.”

A programokról és jegyinformációkról ITT tájékozódhat:
https://www.facebook.com/B32kulturter/
http://pontmagazin.hu/helyszinek/b32-galeria-es-kulturter/

Fotók forrása: B32 Galéria és Kultúrtér
, , ,