„Abszurd” címmel ír ki pályázatot a Vesc-Art

A fotóművészeknek szóló pályázatra pályakezdő művészek jelentkezését várja a Vesc-Art. A finalisták munkáiból kiállítás nyílik 2018 tavaszán. A pályázaton indulhat minden 18-30 év közötti fotóművész, aki valamely felsőoktatási intézmény művészeti szakán hallgató vagy az elmúlt legfeljebb 2 évben diplomázott. A beérkezett pályázatokból a szakmai zsűri, Tóth Pál Sándor, Puskás Bea, Glázer Attila, és Auth Attila választja ki a finalistákat, és a díjnyertes alkotót, akinek egy képét a pályázatot alapító Vescot Mérnökiroda gyűjteményébe megvásárol. Jelentkezési határidő: 2018.02.28. éjfél.

„Normális. Egy szó, amellyel naponta találkozunk számos helyzetet, embert és körülményt jellemezve, anélkül, hogy pontos tartalommal tudnánk azt megtölteni. Egyáltalán mitől függ és ki dönti el mi számít normálisnak? Önmagában van-e egyáltalán értelme ennek a szónak? A normalitás, mint fogalom az adott közösség saját nézőpontjának a kivetítése, az aktuális jelentését a társadalom, amiben szocializálódik határozza meg. Több szemszögből is megkérdőjelezhető már a szó létjogosultsága is. Ezen felül számos további tényező is szerepet játszik a szó életre keltésében, legyen az a történelem, a társadalmi helyzet, a vallási és politikai meggyőződés, szexuális orientáció, a velünk született és felvett társadalmi szerepek stb.

A pályázat célja, hogy erre a felvetésre találjon válaszokat, vagy akár még több kérdést. A gondolatmenet ugyanakkor a másik oldalról is megközelíthető, ahol egyazon érem másik oldala kerül előtérbe, az abszurd, ami meghökkent és megbotránkoztat, sokszor éles humorként jelenik meg. Az abszurddal elhagyjuk azokat az elfogadott normákat, amelyek keretein belül éljük az életünket. Az abszurd váratlanul és kiszámíthatatlanul érkezik, szokatlan módon kapcsolva össze tárgyakat, eseményeket, helyeket, személyeket ezáltal teremtve egy új világot és ezzel együtt egy új nézőpontot.

Pályázatunkra olyan munkákat várunk, amelyek a komfortzónából való kilépésre késztetik a nézőt és reflektálnak a társadalom jelenére elcsúsztatva az éles határokat a “fekete” és “fehér”, a “jó” és “rossz”, a “normális” és az “abszurd” között.” – olvasható a pályázat kiírásában.

Zsűri tagjai

Auth Attila, egyetemi adjunktus, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Glázer Attila, korábban a Három Hét Galéria vezetője, fotográfus, a 2017-es ARC plakát pályázat nyertese

Puskás Bea, kulturális menedzser, független kurátor, a TOBE Gallery társalapítója, művészeti vezetője

Tóth Pál Sándor, Tóth Gyűjteménykezelés és a GalleryTool alapítója, a cARTc Kulturális Egyesület elnöke

A pályázat kritériumairól a kiíró honlapján olvasható bővebb információ: www.vesc-artmanagement.com