Szenteczki Zita – Juhász András – DoN’t Eat Group // Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából

2017. 12. 13. 20:00
2017. 12. 14. 20:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
ŐSBEMUTATÓ

Agónia, alkoholizmus és kiszolgáltatottság, egy saját fejlesztésű hegesztőprojektor fényeiben. Szenteczki Zita bábrendező és Juhász András intermédia-művész közös produkcióját mutatja be a Trafó december 13-án és 14-én. Az előadásban Hajnóczy Péter önéletrajzi ihletésű regényét viszik színre ezúttal fiatal művészek. A történetben egy függőségekkel küzdő író történetét ismerjük meg, aki  álom és ébrenlét határán egyensúlyozva próbálja túlélni a rendszerváltás előtti időszakot. Ahogyan tudatában összemosódik a képzelet és a valóság, úgy az előadásban is összekeverednek különböző médiumok és színházi formanyelvek. Az alkotógárda színészekből, táncosokból, zenészekből és operatőrökből áll, akik egyszerre írják újra, játsszák el és rendezik meg a magyar posztmodern irodalom árnyéklovagjának kultregényét.

Juhász András, Szenteczki Zita – Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Hajnóczy Péter – Nádas, Lengyel és Esterházy mellett – az ún. „Péterek” nemzedékének tagja, a magyar posztmodern prózafordulat megkerülhetetlen alakja. 1979-ben íródott kultregényének főszereplője az alkotómunka gyötrelmeivel, az identitásszorongató képlékenységével, az alkohol és az önpusztítás iránti legyőzhetetlen vággyal küzd.

Akárcsak a 75 éve született és 38 éves korában májzsugorodásban elhunyt Hajnóczy. A regénybéli író tudatfolyamában a fiatalkori emlékek iránti nosztalgia, az alkoholmámoros képzelgések, a jelenben érzett elviselhetetlen magány és szeretethiány váltják egymást.  Álom és ébrenlét, képzelet és valóság határán egyensúlyozva, badacsonyi szürkebarát és ásványi anyagokban gazdag szikvíz segítségével igyekszik túlélni a rendszerváltás előtti mindennapok szorítását, a pontos megfogalmazásra és önkiteljesedésre való törekvés lehetetlenségét.

A DoN’t Eat Group saját fejlesztésű hegesztőprojektoros vetítőrendszerének és az ismétlődésen alapuló loop-technika felhasználásával az alkotók az emlékezés mechanizmusának, a művészi alkotómunka és a vele járó delíriumos látomások színpadi megjelenítésére tesznek izgalmas kísérletet.

Nemcsak a látványos technikai eszközök, hanem a Trafó terének nem mindennapi használata is egyedülállóvá teszi az előadást, ugyanis a tribünt elbontjuk, lehetőséget adva újabb játszó- és nézőtér kialakítására. Az előadás különlegessége még, hogy Takács Katalin alakította Krisztina anyját, a regény alapján Dr. Horváth Putyi rendezte filmben is, 2005-ben.

Szenteczki Zita bábrendezőként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, tavaly a Trafóklubban is láthatta a közönség, Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete című előadás rendezőjeként.

Idén a Budapesti Operettszínházban, a női rendezők tavasza programsorozatban Lázár Ervin- Závada Péter – Szirtes Edina Mókus: Szegény Dzsoni és Árnika címmel rendezett előadást.

Juhász András hozta létre a DoN’t Eat Groupot, és szoros együttműködésben áll a TÁP Színházzal, ugyanakkor tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is.

http://www.donteat.org
https://vimeo.com/channels/donteatgroup

ELŐADÁS ELŐTT
KÜLÖNÓRA – December 14-én, 18:30-kor Cserjés Katalin PhD egyetemi docens, az SZTE BTK Magyar Irodalom Tanszék Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely vezetője tart Különórát …arc eltűnőben… – médiumok térközein Hajnóczy Péter életművében címmel

ELŐADÁS UTÁN
DEC/14 • Nézőpont • Közönség-össze-találkozó.
A NézőPont programról további részletek itt.

Rendező: SZENTECZKI Zita, JUHÁSZ András
Előadók: JANKOVICS Péter, TAKÁCS Katalin, RAINER-MICSINYEI Nóra, HADI Júlia, DIÁK István, RAUBINEK Lili, LÉVAI Viola, SZABÓ Mátyás Péter
Koreográfus: HADI Júlia
Dramaturg: BÍRÓ Bence
Operatőr: TÁBOROSI András, MAYER Bernadette
Zeneszerző: SŐRÉS Zsolt
Fénytervező: BÁNYAI Tamás
Díszlet: DIÁK István
Jelmez: SZABADOS Luca
Media design: JUHÁSZ András
Boom: JÁVORKA Ádám
Videó technika: Vivid Illusions
Fény: DÉZSI Kata
Produkciós asszisztens: KÖVÉCS Luca
Kreatív menedzsment: KOVÁCS Andrea / Let it Be! art agency
Külön köszönet: MATIS Lilla, VÉGH Ágnes, GARA Bernát, VÁRHEGYI István, NAGY Géza, Bakelit Multi Art Center, Artus Stúdió
Koproduckiós partner: FÜGE Produkció, Budapest Városarculati Nonprofit Kft, Budapest Főváros Önkormányzata, NKA

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza