Én, Te, Nő – Kiss Márta tárlata a Patyolatban

Szerző: Böjtös Kinga

Kiss Márta képzőművész tárlatai mindig rendhagyó hangulatúak. A közönség a látvány mellé ízletes, vegán falatokat, ritkán hallható egzotikus élőzenét is kap, sőt rendszerint felismeri saját gesztusait, szokásait, környezetét a képekben. Márta festő-restaurátori képzettsége, a művészeti stílusok tökéletes ismerete ugyanúgy visszaköszön festményei mívességében, mint a saját hétköznapi élmények hol lírai, hol humorral átszőtt leképezése. A művésznő távol-keleti évei, a gamelán zene és az indonéz mesevilág tanulmányozása, az első magyar nyelvű indonéz mesekönyv, a „Sziklavirág” illusztrálása mind-mind hozzátesz ahhoz az alkotói életpályához, melybe saját mikrokörnyezetének folytonos megfigyelése is belefér.

Legújabb képeit most a „Patyolat” Kulturális befogadótérben láthatjuk, mely színház és kiállítási helyszín is egyben. A kiállított anyag tematikájáról maga a művésznő mesél:

„A 2012-es, kArton Galériában megrendezett „MiTiŐk” kiállítás folytatásaként az idei tárlat az „én, te, ő” témáját járja körül. Míg a MiTiŐk kiállításon inkább az emberek viszonya, kapcsolata, városi jelenetek, emberi történetek voltak a fókuszban, most óta figyelem elsősorban befelé irányul.

Önarcképeimen 11 év alakulása követhető nyomon.

Középpontba kerül a nő egyrészt személyes vonatkozásokban – sokszor a női alakok belső világom energiafolyamatait sűrítik képbe – másrészt általánosabb értelemben is, például amikor a Nagy Anya nyomába indulok, megidézve istennőket különböző korokból, kultúrákból.

Érdekel, hogyan alakul az ősarchetípus, a Nagy Anya képe, ami kezdetben még egyaránt telített pozitív és negatív jelentéssel.

Érdekel, hogyan válnak külön ezek a jelentések és a szimbólumok, hogyan jelenik meg az Istennő egyszer tápláló anyaként, másszor vérszomjas pusztítóként, vagy szellemi tudást, kegyelmet, békét hozó erőként. Foglalkoztat az, hogy női minőségek, amiket akár pszichológiai erőként is értelmezhetünk, miként tudnak egy szimbolikus képben összegződni.

A képeken anyaságom élményén keresztül megnyílik a te világa is. S ha már te és ő: mesélőkedvem nem hanyatlik, láthatunk néhány történetet rejtő képet is.

Újabban festményeimen a belehímzés technikájával kísérletezem. A hímzés nem mint díszítő funkció izgat, hanem az a lehetőség érdekel, hogy a kép sík felületébe (amin az ábrázolás többnyire egy három dimenziós illúziót kelt) behatol a tű, átszúrja ezt a síkot, és ezáltal megnyit egy új teret, dimenziót.

A képen való hímzés több, mint díszítés, mert egy új réteget tár fel. A hímzés olyan, mint egy mágikus aktus. Ugyanakkor vonz a hímzés női világa, az öltögetés időigényessége, monotonitása, és bensőséges, meditatív jellege.”

Figyelem! A kiállítást még 3 alkalommal lehet megnézni, akkor, amikor előadások vannak a Patyolatban. November 29-én, december 3-án és 16-án. Az utóbbi két napon maga a művésznő tart tárlatvezetést, 18-20 óra között. Minden érdeklődőt szeretettel várunk itt és majd a következő, februári tárlaton is, a San Marco Galériában.

Az esemény meghívója, címe: Patyolat, Budapest VIII., Baross utca 85. https://www.facebook.com/events/1701304239943882/

Festmények: http://www.kissmarta.com/

A Vizitkártya rovat portrécikke Mártáról: https://issuu.com/vizitkartya/docs/marta

Fotók a művész engedélyével.