Kovács József: A BLUES története a kezdetektől napjainkig – könyvbemutató

Kovács József A BLUES története a kezdetektől napjainkig című könyvének bemutatója 2017. november 15-én, szerdán, 17.00 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

A könyvet Nemes Nagy Péter, blues-szakértő mutatja be. Közreműködik Mike Jakson bluesgitáros, Fekete Jenő gitáros és a Blues Night Long zenekar.

Moderátor: László Ágnes

Korunk popzenei műfajainak gyökerei a blueshoz vezethetők vissza, ennek ellenére ez a 19. század­ban megszületett zenei forma és stílus Magyarországon kevés figyelmet kap, a rádióállomások a műfajt mellőzik. Sok tévhit kapcsolódik a blues fogalmához, mint pl. szomorúságot áraszt, „négerek” rabszolga zenéje, stb. ezért sokan idegenkednek tőle. A tévhitek eloszlatására, a blues lényegének, fejlődésének, értékeinek és szépségeinek megismertetésére született meg ez a hiánypótló kötet a bluesról.

A könyv középpontjában az alkotó ember, énekesek és zenészek állnak, zenéjükön ke­resztül az olvasó felfedezheti a blues gazdag és szórakoztató világát. Mára a blues egyetemlegessé vált és kortól, nemtől, faji hovatartozástól függetlenül mindenki zenéje lett. „A blues a gyökér, min­den más zene rajta a gyümölcs” mondta a blues egyik legendás alakja, Willie Dixon. A szerző kiváló fotóválogatással, több száz dalra kiterjedő ajánlóval segíti az elmélyülést a blues világába. A magyar bluesélettel külön fejezet foglalkozik. Magyar­országon a blues témakörében magyar nyelven eddig megjelent néhány könyv döntően kül­föl­­di szerzők tollából született és a blues egy-egy részterületét érinti, de a blues eredetét, több mint 100 éves fejlődését átfogó jelleggel bemutató könyv hazánkban még nem született. A blues tör­té­ne­té­nek jelen formában történő bemutatása egy régi hiányt pótol, a könyv abszolút újdonság lesz a könyv­piacon és a hazai zenei életben egyaránt. (Kovács József)                                        

Kovács József maga is aktívan zenél, a Blues Night Long zenekar alapító tagja. Heti rendszerességgel rádióműsort készít Blues megálló címmel az interneten fogható Poptarisznya rádióban.

A bemutatót követően a szerző dedikálja a könyvét, amely a helyszínen kedvezménnyel vásárolható meg.

Mindenkit szeretettel várunk!

Forrás: Kossuth Kiadó