Ehető kiállítás – Sonja Adler desszertek Szász Károly szobraiban

A finomságok és a szépség szerelmeseinek kínál különleges élményt Istiván Rita, a Sonja Adler édességek megálmodója és Szász Károly iparművész közös kiállítása. A gasztronómia és az iparművészet kapcsolatából születő gasztroesztétika az „érzéki művészet” világába enged betekintést, amelynek megnyitóján a közönség nemcsak megcsodálhatja, de akár meg is kóstolhatja az „alkotásokat”.

Az antik porcelánokból összeállított szoborelemek a likőrbe áztatott, markáns ízvilágú édességekkel „felöltöztetve” változnak egyedi műtárgyakká. A süteményalkotások az élet és a kultúra több területét is érintik, hol provokálnak, hol kedveskednek, hol mérnöki pontosságú szerkezetként mutatkoznak be. A modern gasztronómiában kedvelt babba ízvilágához hasonlító desszertekben Cointreau és Limoncello öntetbe áztatott édespiskóták csábítanak. A kiállítás elemeként egy méretes üveg labirintusból liofilizált gyümölcsök hullanak a kiválasztott süteményekbe egy különleges hölgy segítségével.

A babba a Larousse Gastronomique szerint a XVIII. századi Franciaországban debütált. Állítólag Stanislaw Leszczynskinek, a száműzött lengyel királynak támadt az az ötlete, hogy a száraz Gugelhupfot alkoholos öntetbe áztassa. Egy másik verzió szerint Nicolas Stohrer udvari cukrász áztatta a száraz süteményt fűszeres malaga borba, mazsolát és sárga krémet adva hozzá. A cukrászmester a lengyel király lányát kísérte Versailles-ba, aki férjhez ment XV. Lajoshoz, a mester pedig cukrászdát alapított 1730-ban és a babba meghódította Párizst.

Az Esernyősben kiállított szobrok tiszta vonalú üvegeibe zárt tészták az aranyló folyadék nagyítóján keresztül, arany és bronz csipkék ünneplőjébe bújtatva idézik meg a hajdani udvar pompáját. Szász Károly a süteményszobrokhoz újracsiszolt antik porcelán, templomüveg és gránit elemeket használ fel, amelyek nemes keretbe foglalják a Sonja Adler újra felfedezett ízvilágát.

Időpont: November 11. Szombat 17.00
Helyszín: Esernyős – 1033 Budapest, Fő tér 2. 

A kiállítás megtekinthető november 11-én szombaton 17.00-21.00, és november 12-én vasárnap 10.00-18.00 között.

www.sonjaadler.com  www.szaszkaroly.hu

Forrás, fotók forrása: Esernyős
,