15. Környezetvédelmi Hónap, 2017. 11. 08-12. 01., Budapesti Francia Intézet

A Budapesti Francia Intézet idén 15. alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot. A november 8. és december 1. között zajló konferencia-sorozat olyan változatos és fontos témákat jár körbe, mint a részvételi kutatás, a fenntartható turizmus, a passzívházak és energiahatékony épületek vagy az endokrinrombolók.

Ahhoz, hogy a természetet jobban megértsük, elengedhetetlen annak megfigyelése. A Párizsi Természettudományi Múzeum által létrehozott részvételi kutatások program arra ösztönzi a civileket, hogy osszák meg megfigyeléseiket a kutatókkal. A program céljáról, tapasztalatairól és eredményeiről Romain Julliard biológus, a Párizsi Természettudományi Múzeum munkatársa, az Ökológiai és Természetvédelmi Központ igazgatója számol be november 8-án.

A november 16-i konferencia-nap témája a légszennyezettség. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi tájékoztatása alapján a légszennyezés évente Magyarországon 12 800, Franciaországban 48 000 ember korai halálához vezet. A kutatókból, döntéshozókból és a vállalati szférából érkező magyar és francia szakemberek együtt vitatják meg a légszennyezés okozta károk csökkentésének, illetve elkerülésének lehetőségeit.

A felelősségteljes turizmus gondolata és eszköztára november 23-án kerül górcső alá. Ennek kapcsán a szervezők különböző területekről érkező szakértőket hívtak a Francia Intézetbe, közöttük Guillaume Cromert, aki a turizmus marketingre specializálódott ID-Tourism cég igazgatója, a fenntartható turizmus és az innováció kapcsolatának szakértője. 2015-ben létrehozott Turisztikai és Ökoturisztikai Kiválósági Központ egyik alapítótagja, valamint a Fenntartható Turizmus Egyesület elnöke. A franciaországi gyakorlaton túl, a jövő generációjának képzéséért felelős felsőoktatási intézmények, a vállalatok, önkormányzatok koncepciójáról, valamint a természetvédelmi területek szerepéről is szó lesz a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Katica Tanya és az AccorHotels koncepcióinak bemutatásán keresztül.

November 24-én, a Környezetvédelmi Hónap negyedik konferenciája a családi házak és épületek területén alkalmazható építészeti és környezetvédelmi innovációkra összpontosít. A passzívházak és energiahatékony épületek szakmai konferencia célja az elmúlt 10 évben elért eredmények összegzése és a jövőbeni lehetőségek számbavétele. Az egész napos programon új magyar passzívházakat, energiahatékony épületeket ismertetnek a tervezők és kivitelezők, emellett gyártók és forgalmazók is bemutatják innovatív termékeiket, passzívház-komponenseiket. Christian Charignon, a Tekhnê Architectes&Urbanistes építésziroda alapítója és vezetője, az ökológiai kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseit, valamint az építőiparban használható alternatív alapanyagok lehetőségeit ismerteti.

A konferenciasorozat december 1-jén egy rendkívül aktuális témával, az endokrinrombolókkal zárul. Ezek a molekulák többféle zavart okozhatnak az emberi szervezetben és a környezetben egyaránt. A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő kutatók és jogszabályalkotó szakemberek megvitatják a készülő jogszabálytervezeteket, a permetezőszerekkel és egyéb káros anyagokkal kapcsolatos problémákat, valamint azokat a lehetőségeket, amelyekkel az endokrinrombolókkal szembeni kiszolgáltatottság csökkenthető.

A Környezetvédelmi Hónap idején egész novemberben a témához köthető filmvetítések kísérik a tudományos programot.  A sorozat Molnár Zsolt, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet munkatársának  „Egy élet kevés hozzá” – Hogyan tanultam a pásztortudományt? című filmjével indul november 8-án, a Környezetvédelmi Hónap hivatalos megnyitóján, melyen a film rendezője is jelen lesz. A részletes program ezen a linken érhető el.
Látogasson el a Francia Intézet honlapjára www.franciaintezet.hu, és kövessen minket a Facebookon!

Forrás: Budapesti Francia Intézet