Őszi programkavalkád a Mozaik Múzeumtúrával

Megújult lendülettel néz az ősz elé a Mozaik Múzeumtúra. A fiatalok figyelmét formabontó eszközökkel múzeumokra irányító program hétköznapokra és hétvégékre egyaránt fókuszálva kínál programokat az iskolapadhoz kötött vagy éppen a szünetet élvező diákoknak. A kulturális, ugyanakkor szórakoztató rendezvényeken remek alkalom nyílik arra is, hogy a részvevők szép előrelépést érhessenek el mobiltelefonos matricagyűjtő játékunkban.

MMT, Néprajzi Múzeum – Fotó forrása: MMT

A 2017-2018-as tanévben is útjára indul Mozaik Múzeumtúra nagysikerű iskolai edukációs programsorozata, melyen tavasszal csaknem 3000 diák vett részt. Ősszel 2 iskolával nyitjuk a rendezvénysorozatot, november 9-én a budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, november 29-én pedig a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium ad otthont a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak. Mindkét alkalom a Reformáció 500 emlékév köré épül, kezdve a sort Balatoni József, Jocó bácsi játékos vetélkedőjével, aki történelemtanárként sok érdekességgel készül majd a diákok számára. Emellett a fiatalok már előzetesen foglalkoznak a témával, szabadon választott eszközök segítségével osztályszinten dolgozzák fel a reformáció történetét.

A programban résztvevő múzeumok listája idén még tovább bővült. Az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely jóvoltából például a diákok a modern technológia nyújtotta élmények segítségével fedezhetik fel a régmúlt kommunikációs eszközeit, a Katonai Emlékpark Pákozd pedig kiképzéssel készül a szabadságharc harcalaki mozzanataiból. Izgalmas programokkal szolgál továbbá a Bélyegmúzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Reptár – Szolnoki repülőmúzeum, valamint a Leskowsky Hangszergyűjtemény is.

A hétvégék sem maradnak eseménytelenül az ősszel, a Tájak–Korok–Múzeumok Egyesülettel közösen két városi múzeumtúrát is szervezünk. Október 28-án, szombaton Szolnokot fedezhetik fel az érdeklődők, megtekintve a Szolnok vasútállomás Vasúti Almárium című kiállítást, valamint a Damjanich János Múzeum képtárát, népművészeti és városi századelős tárlatait. Szép idő esetén a látogatók a délutánt belvárosi sétával zárhatják. A november 11-i túrán Érd csábítja kellemes, ebéd utáni programokkal a túrázni vágyókat. A Magyar Földrajzi Múzeumban megtekinthető a Balázs Dénes, a Kárpát-medence tudományos feltárói, a Magyar utazók – földrajzi felfedezők, valamint a Vándordiákok Európában című kiállítás is.

Együttműködő partnerünk, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nem csak kirándulós programokat kínál az őszi szünetre. A Mozaik Múzeumtúrához hasonlóan, ennek a rendezvénysorozatnak is célja, hogy minél izgalmasabb, interaktívabb foglalkozásokat kínáljon a fiatalok számára. Október 28 – november 5. között például szerelmi vetélkedő, kincskeresés, mozi, bátorságpróba ezüstporos mese, hadapród képzés várja az iskolából szabadult diákokat. A programokon való részvétel nem csak intellektuális élményt nyújt, az új helyszínek felfedezésével új matricák is gyűjthetők mobilapplikációnk segítségével. A játékhoz mindössze arra van szükség, hogy a múzeumokban kihelyezett információs táblán levő QR-kódot leolvassák a játékosok, és máris eggyel több matrica kerül gyűjteményükbe.

MMT, edukációs programsorozat – Fotó forrása: MMT

Az őszből a télbe a Néprajzi Múzeum programjaival lépünk, december 1-3. között Mozaik Múzeumtúra Nappal és különleges hétvégi foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. A kisebbeknek csábító lehet a Magyar Népmese Színház: A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje című játéka, míg a nagyobbak számára vetített képes előadások lesznek múzeumi kutatások, gyűjtemények, történetek témában. Természetesen nem maradhatnak el az interaktív tárlatvezetések, archív filmvetítések, kézműves foglalkozások sem, ez utóbbiak már az adventi készülődés jegyében zajlanak majd.

A diákok mellett a pedagógusokról sem feledkezik meg a Mozaik Múzeumtúra, számukra a Néprajzi Múzeum munkatársai virtuális tárlatokról, adatbázisokról tartanak előadást, valamint tájékoztatást kaphatnak az épület és tárlatok zárását követően elérhető múzeumpedagógiai programokról is.

A hétvége további része is a különleges elfoglaltságok jegyében telik, családi felfedező csomagok, délelőtt játékos múzeumi feladatok, workshopok, interaktív tárlatvezetések várják a látogatókat.

Reméljük, hogy kicsik és nagyon egyaránt megtalálják a számukra megfelelő programot a Mozaik Múzeumtúra őszi kínálatában!

A Mozaik Múzeumtúra mobil applikációt letöltheti az Apple App Store-ból és a Google Play Áruházból, részletesebb leírást itt talál: http://www.mozaikmuzeumtura.hu/mozaik-muzeumtura-mobil-applikacio

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról: http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

A Mozaik Múzeumtúra hivatalos együttműködő partnere a Múzeumok Őszi Fesztiválja.
A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: Mozaik Múzeumtúra