Vasárnap este derül ki az idei Margó-díjas: Gyurkovics, Pető vagy Szöllősi lehet az idei legjobb elsőkönyves – Nagy érdeklődés a tegnap indult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

Ha október, akkor őszi Margó: vasárnapig ismét könyvekkel és szerzőkkel telik meg a Tesla, hogy ősszel is legyen alkalmunk az olvasást ünnepelni. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 19–22. között ingyenes programokkal és több, mint 70 új kötettel várja az érdeklődőket. Vasárnap este az is kiderül, a bejelentett három esélyes közül melyik elsőkönyves író kapja idén a Margó-díjat. 

© Valuska Gábor

Idén harmadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel Budapest Főváros Önkormányzatának köszönhetően félmillió forintos pénzdíj és a fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A 2015-ös Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, 2016-ban pedig Milbacher Róbert kötetét, a Szűz Mária jegyesét találták a legjobbnak. Az idei pályázatra huszonnégy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, végül ebből válogatták ki azt a hármat, amely esélyes elnyerni a díjat, ezek a következők: 

© Valuska Gábor

Gyurkovics Tamás © Bazanth Ivola

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje – Josef M. két halála

Gyurkovics Tamás kommunikációs és marketingterületről érkezett az irodalomba, első könyvén három évig dolgozott, amelynek első fele Josef Mengele dél-amerikai bujkálásának éveit dolgozza fel, a másodikban pedig a szerző Mengelét ülteti az Eichmann-per díszletei közé, ahol auschwitzi túlélők szembesítik a vádlottat azzal, hogy sosem volt több egy önelégült sarlatánnál.

Pető Péter © Valuska Gábor

Pető Péter: Leshatár

Pető Péter a Népszabadság főszerkesztő-helyetteseként dolgozott, jelenleg a 24.hu hírportált erősíti. A szerző tizenöt éves korában kezdett el futballbíróként tevékenykedni Heves megyében, végül az NB II-ben hagyta abba. A kis falvakban, elhagyott pályákon a bírói öltözőben, a közös autóutakon gyűjtötte élményeit, amelyek inspirálták első könyve, a Leshatár megírását.

Szöllősi Mátyás © Honfi Anna

Szöllősi Mátyás: Váltóáram

Szöllősi Mátyás költőként debütált, eddig két verseskötete jelent meg, de írt már drámát, volt szerkesztő és fotóriporter. Első prózakötetén viszonylag sokáig dolgozott. A kilenc novella szervező eleme az Orion felrobbant csillaga, amely nappallá változtatja az éjszakákat. Ez azonban csak a háttér, valójában a könyv hétköznapi történések láncolata. Nem történik más, mint zajlik az élet, amelynek rezdüléseit, legyenek bármennyire is fájóak vagy nyugtalanítóak, Szöllősi aprólékos pontossággal rögzíti.

Hogy a három esélyes közül ki nyeri a 2017-es Margó-díjat, vasárnap este 7-kor, a Margó záróprogramja előtt derül ki. Ekkor jelentik be azt is, hogy ki a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa, amelyet a fesztivál kiemelt támogatója, Budapest Főváros Önkormányzata ajánl föl az egyik szerzőnek.

Külföldi szerzők, kulisszatitkok, pacal

A Teslában csütörtökön teltházas programokkal indult fesztiválon ezúttal is számos érdekes program várja az irodalombarátokat. Október 20-án itt lesz a dánok egyik sztárírója, a Nemzetközi Man Booker-díjra jelölt Dorthe Nors, október 21-én találkozhatunk az izraeli Zeruja Salevvel, október 22-én pedig a koszovói-finn Pajtim Statovcival.

De ott lesz a Margón példáu Parti Nagy Lajos is, aki új verseskötetét fogja bemutatni, mint ahogyan Szécsi Noémi, Grecsó Krisztián és Totth Benedek is elhozza új könyvét, Cserna-Szabó András pedig vállalkozott rá, hogy új könyve kapcsán személyesen főzzön pacalt a Tesla udvarán.

Szintén izgalmasnak ígérkezik a Litera estje is: az irodalmi portál az Arany-emlékév keretében pályázatot hirdetett, amelyben Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek játékos rekonstruálására kérte a költőket. Elképzelt pajzán Arany-verseit előadja többek között Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Szabó T. Anna és Varró Dániel, péntek este fél 9-től.

Lesznek még akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár 52 év alatt született leveleiből készül előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatával, a Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, Karafiáth Orsolya fúvósokkal lép fel.

Ingyenes esti koncertek

A Margón idén is lesz minden este ingyenes koncert vagy buli, pénteken fellép a Zuboly, szombaton a Window, vasárnap pedig DJ ONE AB.

Hétvégi gyerekprogramok

A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de Polgár Judit könyvével sakkozhatnak, Salinger Richárdéval jógázhatnak is.

Vásárolj és nyerj!

Idén 26 kiadó állít standot és kínálja könyveit 20-50 százalékos kedvezménnyel – köztük a legfrissebb megjelenéseket is. Ráadásul a karácsonyi ajándékokat nemcsak megvenni, hanem akár megnyerni is lehet: aki könyvet vesz a vásáron és igazán szerencsés, akár 50 új könyvet is hazavihet.

A teljes program elérhető a honlapon: http://www.margofeszt.hu

Programfüzet: https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz

http://www.facebook.com/margofeszt

http://www.margofeszt.hu

https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
,