Igazi kuriózumok a CAFe Budapest záróhétvégéjén is

Szoftverek és gépek zenéje, táncosok egy irodaház üvegfalán, koncert a repülőtéren, filmzenék és filmremekek szubjektív kommentárral négy részben, születésnapos Anima Sound System, rekordhosszú, 8 másodperces visszhangra komponált művek a Bazilikában, ifjú zongorazsenik, valamint bepillantás a műtermek zárt ajtói mögé. Meghökkentő helyszínek, rendhagyó kísérletek, kihagyhatatlan programok a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó négy napján is, szerte a városban!

Impronta Ensemble

Október 19-én a fesztivál egyik legkülönösebb vállalkozása kel életre a BMC nagytermében. A CAFe Budapest az AI Am Here című nagy sikerű táncelőadásban már megmutatta, hogy milyen az, amikor egy gép, azaz egy mesterséges intelligencia és egy ember táncra perdül együtt, az Impronta Ensemble projektje pedig arra keresi a választ, humanizálhatók-e a gépinek született dolgok. A Human Machine névre keresztelt kísérlet középpontjában a Disklavier áll, mely egy midi-vezérlésű mechanikus zongora. Egy speciális szoftver segítségével a Disklavier a zenekar teljes jogú tagjává válik, „felfogja” és „megérti” a karmester jelzéseit, és ugyanolyan emberi tulajdonságokat vesz fel, mintha zenekari muzsikus volna: megérthetjük, megkedvelhetjük, közel érezhetjük magunkat hozzá. A mannheimi zenekartól joggal várhatjuk, hogy koncertjük – beleértve a műsoron szereplő számos hazai bemutatót – az újdonság erejével fog hatni, hiszen abból a német városból érkeznek, amelynek udvari zeneszerzői a 18. században rendkívüli hatást gyakoroltak a szimfonikus zene kialakulására.

Babdaloop Dance Company © Atossa Soltani

Az amerikai Bandaloop társulata táncolt már felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, múzeumok falán, óriás hídpilléreken, vagy épp 700 méter magas sziklákról elrugaszkodva a Yosemite Nemzeti Parkban. A vertikális tánc úttörőit lélegzetelállító produkcióiról ismeri a világ, október 20-21-én délután és este pedig Budapest figyelheti őket tátott szájjal.  „Amiről munkából hazafelé menet korábban azt gondoltad, hogy csak egy irodaház, átváltozik egy gyönyörű művészeti térré. A koncepciónk a dolgok normális folyásának megzavarása.” – vallja Thomas Cavanagh, a társulat ügyvezető igazgatója arról mesélve, hogy miért rendkívül inspiráló számukra Budapest, és a köztéri akciójuk helyszíneként szolgáló Kálvin téri irodaház.

Anima Sound System

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja szintén rendhagyó helyszín – ez alkalommal Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen repíti a közönséget Vajda János zenei világába, és a repülőtér hajdani utasforgalmi csarnokának falai között felcsendülnek Orff Carmina Buranájának összetéveszthetetlen dallamai is, az izgalmas helyszínre pedig a repülőmúzeum nosztalgiabuszai szállítják majd a nézőket.

LOL: Magyart Nemzeti Balett © MAO

Másként különleges helyszín a budapesti Szent István-bazilika, mely a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán rendhagyóvá: a zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A közelmúltban alakult, fiatal zeneszerzőkből álló csoport, a Studio5 viszont most olyan darabokkal áll a közönség elé, amelyek nagyon is építenek a Bazilika zenei adottságaira és a lélegzetelállító, nyolc másodperces visszhangra. A FUGA Budapesti Építészeti Központban pedig a magyar filmtörténet legendás alkotásaihoz filmzenét komponáló Szőllősy András művészete előtt tiszteleg a fiatal zeneszerzők új generációja.

Studio5 © Raffay Zsófia

Egy letűnt közösség kultúrájába, egy kortalanságában kortárs népzenei gyűjtés páratlan gazdagságú anyagába enged bepillantást az És a halottak újra énekelnek című előadás, melyet a rendezőlegenda, Elek Judit és az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmjeinek zenéjét is jegyző komponista, Melis László állít színpadra a Várkert Bazárban. A Budapest Jazz Club színpadán Danilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos, azaz a jazz egyik legnagyobb, ma is élő legendája, Wayne Shorter zenekarának háromnegyede varázsolja el majd a hallgatóságot, dupla koncerttel.

Krasznahorkai László © Valuska Gábor

S mindeközben igazi sztárparádét felvonultató, lélekre ható koncertre készül a 25 éves Anima Sound System az Akváriumban, a Pesti Vigadóban két kivételes fiatal zongoraművész, Demény Balázs és Fejérvári Zoltán nyűgözi majd le a közönséget. A Magyar Nemzeti Balett a Müpába költözik, így aki brunch helyett-mellett balettel szeretné kezdeni a hétvégéjét most megteheti, hiszen vadonatúj LOL című produkciójuk nem csak a megszokott esti időpontban, de szombaton és vasárnap 11h-tól is látható. Csordultig tölti programmal és könyvekkel a Tesla tereit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, meglepetésekkel és jobbnál jobb zenekarokkal robban be az első Kuplung Sounds Good, a Nyitott Műtermek Délutánjának köszönhetően pedig bepillanthatunk a festővásznak és állványok mögé, hogy kiderüljön, hogyan is születnek a műalkotások.

Nyitott Műtermek Délutánja © Bérczi Linda

További információ:
http://www.cafebudapestfest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial

Forrás, fotók forrása: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál