Könyvpiaci szempontból is jól időzít a Margó könyvvására – Bödőcs, Grecsó, Závada is az eladási listák éléről lép az irodalmi fesztivál színpadára

A legnépszerűbb, friss kötetes magyar szerzők többsége szerepel a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 19-22. között a Teslában. A rendezvény a könyvpiac számára is fontos, hiszen jól előkészíti az évvégi csúcsidőszakot. 

Grecsó Krisztián © Valuska Gábor – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A csütörtökön kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a kortárs irodalom legjobb és legfrissebb termését hivatott bemutatni, és a könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek mellett az új köteteket a kiadók standjain jelentős kedvezménnyel lehet majd megvásárolni. Kiadói oldalról a fesztivál és a vásár is kiváló előkészítése az évvégi csúcsidőszaknak, hiszen így az ősszel megjelenő könyvek a nagy karácsonyi könyvvásárlásra még inkább a fókuszba kerülhetnek.

„Hiszünk abban, hogy a kortárs irodalom ünnepeivel tesszük sikeressé a szerzőket: fontos, hogy az olvasók találkozhassanak az írókkal, költőkkel, a művek alkotóival, ennek érdekében egész évben olyan programokat szervezünk és támogatunk, amikkel közelebb hozzuk az irodalmat a közönséghez. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos nyári könyves megmozdulások mellett a piac valós igényeire reagálva ősszel, a karácsonyi szezon előtt is felhívjuk a közönség figyelmét a minőségi könyvekre, az izgalmas kulturális újdonságokra” – nyilatkozta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketingigazgatója. A fesztiválon ezúttal is számos olyan szerzővel lehet találkozni beszélgetéseken és dedikálásokon, akik aktuális kötetei a cég őszi eladásai alapján a legsikeresebbek. A szeptemberben legjobban fogyó könyvek szerzői közül ott lesz a Margón Bödőcs Tibor, aki Stephen Kinget és Paulo Coelhót is könnyedén maga mögé utasította, de fellép a legjobb húszból Grecsó Krisztián és a hip-hoptól a költészet felé elmozduló Závada Péter is. A három Margó-fellépő különféle műfajokban (paródia, novella, vers) ír, és sikerük jól jelzi, hogy a regény mellett ezek is keresett zsánerek a szépirodalomban.

Krasznahorkai László © Szilágyi Lenke – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és az egyes kiadók számára is fontosak az irodalmi vásárok és fesztiválok, hiszen ütemezik a kiadásokat, és a nagyobb figyelem miatt lendületet kapnak az új kötetek. Ezért is fontos, a Könyvfesztivál és a Könyvhét mellett az egyre népszerűbb Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, hiszen így évente már három kiemelt esemény foglalkozik az olvasás, illetve a magyar és nemzetközi kortárs irodalom népszerűsítésével” – nyilatkozta Péterfy Gergely, az MKKE igazgatója.

„Az őszi Margó platform az olvasó számára, aki egyfelől fesztiválhangulatban találkozhat a kedvenc íróival, beülhet egy felolvasószínházra, vagy pacalt ehet felolvasás közben, másfelől pedig egy helyen hozzájuthat a könyvkiadás legszélesebb és legfrissebb választékához, jelentős kedvezményekkel. Itt mindenki megtalálja a kedvenc íróját. Ez persze nem működhetne a könyvkiadókkal való közös gondolkodás és tervezés nélkül, amit megerősít a MKKE stratégiai partnersége. Ezeknek az együttműködéseknek és a Publishing Hungary programnak köszönhető, hogy idén már tíz külföldi írót tudunk vendégül látni Frankfurt után, Krakkó előtt” – tette hozzá Valuska László, a Margó főszervezője.

Bödőcs Tibor © Németh Dániel – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A magyar fellépők mellett az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.

A könyvpiac fontos szegmensét jelentő gyerek- és ifjúsági könyvek aktuálisan legsikeresebb szerzői is ott lesznek a Margón. Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című műve például gyereknyelven szól az univerzum keletkezéséről. Boldizsár Ildikó könyve, a Mesék a felnőtté válásról a kamaszkor elkerülhetetlen csapdáit és szépségeit mutatja be szombat este a Margón: a szerző meseterápiás történeteivel a kamasz- és felnőttkor határán álló fiúkhoz és lányokhoz szól. De Rumini-sorozatával a gyerekek körében nagyon népszerű Berg Judittal is lehet találkozni a fesztiválon, Lengemesék című rajzfilmje vetítése után.

Cserna-Szabó András – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A Bookline havi sikerlistáit itt lehet böngészni: https://bookline.hu/news/news.action?id=4813

A fesztiválról további információk a honlapon (http://www.margofeszt.hu) és az online programfüzetben (https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz ) olvashatók.

Al Ghaoui Hesna – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A Margó Irodalmi Fesztivált hetedik éve rendezik meg a nyári Könyvhéttel párhuzamosan, kiemelten a magyar írókra és irodalomra összpontosítva. A sikeres fesztivál őszi kiadása harmadszor valósul meg idén. Míg a nyári Margó hagyományosan a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja, addig ősszel a friss megjelenések mellett a külföldi szerzőknek is figyelmet szentelnek a szervezők.

Margó-díj

Idén harmadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A 2015-ös Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, 2016-ban pedig Milbacher Róbertet díjazták a Szűz Mária jegyese című kötetéért. A pályázatra idén huszonnégy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ezekből a díjra esélyes tíz kötetet hét kiadó jegyzi, van köztük két ifjúsági regény is. Az alkotók között három nőt, hét férfit találunk. A díjat október 22-én este adják át, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjával együtt, amelyet a fesztivál kiemelt támogatója, Budapest Főváros Önkormányzata ajánl föl az egyik szerzőnek.

A tíz shortlistes kötetről itt: http://www.margofeszt.hu/hu/dij

További információ:

http://www.facebook.com/margofeszt

http://www.margofeszt.hu

https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár