Még három hétig az Öröm városa Budapest – újabb kiállítások és események az OFF-Biennále Budapest programjában

Felénél jár az OFF programsorozata, eddig közel negyven helyszínen valósultak meg kiállítások, performanszok, beszélgetések, workshopok és más események. De a második félidő sem a levezetésé: a novemberi 5-i zárásig még számos izgalmas rendezvényt ígér az OFF-Biennále Budapest, az ország első független, hálózatos szerveződésű, kortárs művészeti biennáléja. Íme!

Az elkövetkező hetekben zajlik többek között a Léggyár, amely a „Követeld vissza a levegőt!” jelszavával induló csoportos kiállítás az Üllői út 32-ben, egy üresen álló épület iroda-labirintusában. A „levegőjavítás” kísérlete persze a társadalmi klímára éppúgy vonatkozik, mint a környezetre, de a léggyártást a művészi tevékenységre használt ironikus metaforaként is érthetjük.

A film médiumát választotta a Szeretetföld projekt, amely egy közösség finanszírozásban Veszprémben megvalósult alkotás. A mozifilm a menekültkérdést hozza szó szerint testközelbe: az alaptörténet szerint 2014-ben Kelet-Európában háború tör ki, amely elől a környező országokba menekül másfél milliónyi ember.  A film egy menedékszállón megvalósuló produkciót mutat be. A mozipremier az OFF keretében lesz november 2-án lesz az ART+CINEMA-ban, az Erzsébet körúton.

Be Impossible, Demand the Real – a hatvanas évek diákmozgalmainak szlogenjét, vagyis a „Légy realista, követeld a lehetetlent!” jelszavát fordítja ki ez a cím. A kiállítás a hadiipar bizonyos vonatkozásait vizsgálja, a „fegyverkezési verseny” nyolcvanas évekbeli időszakába visszanyúlóan: hidegháború és félelem, a háborús retorika hatásai a közvetlen környezetünkre.

Andreas Fogarasi, aki kiállításával a Velencei Biennále magyar pavilonjában 2007-ben Arany Oroszlán díjat kapott, idén szintén az OFF kiállítói közé tartozik. Akkori projektjét aktualizálja a Kultúra és szabad idő című kiállításon, amely a hazai művelődési házak szerepével és szerepvesztésével foglalkozik a terek, az architektúra felől közelítve – mindez a „Csiliben”, a XX. kerületi Nagy Győry István utcai művházban látható október 26-tól.

A birodalmak mindig is az ábécé kíséretében vonultak be a történelembe – állítja a Slavs and Tatars művészcsoport, amely egyéni kiállítása  mellett október  19-én adja elő a  The Tranny Tease című performansz-előadást. A  Loffice-ban, melyben a művészek a szövegek újraírását mint az ellenállás lehetőségét mutatják be.

Mindez csak néhány program az OFF kínálatából, amelyben még továbbra is láthatók a szeptember végén indult nyitókiállítások.

Az OFF kurátorainak Aki bújt, aki nem gyűjtőnévre keresztelt projektje több programot fog egybe. A Játékok népe című csoportos kiállítás egy új helyszínen, a Három Holló Kávéházban a Szabad sajtó úton látható, ahol október 20-án délután 6 órától az OFF két kurátora Somogyi Hajnalka és Szalai Borbála tart vezetést. A Slavs and Tatars kiállítása a Viltin Galériában, amely a savanyúságok és a nacionalizmus különös kapcsolatát vizsgálja; vagy a Kis Varsó művészcsoport Rebels című munkája az OSZK volt Mikrofilm-központjában, amely egy installáció és egy történeti kutatásra, valamint egykori videódokumentumok feldolgozására épülő könyv a Magyar Képzőművészeti Főiskola rendszerváltáskori diákmozgalmáról.

Ember Sári brazíliai magyar emigránsokkal készült videomunkája, a Távolság íze az Intoart Galériában, Gróf Ferenc kiállítása az acb Galériában, KissPál Szabolcs ál- és valódi dokumentumokat keverő, a nacionalizmust és a nosztalgiát tematizáló kiállítása a Politikatörténeti Intézetben – szintén az Aki bújt, aki nem projekt részeként – látogatható a biennále idején.

Szintén látható még a Gaudiopolis gyerekköztársaság történetét bemutató kiállítás a Centrális Galériában (OSA); az államilag szervezett „örömünnepek” és az egyéni cselekvés lehetőséget neoavantgarde művekkel bemutató Városjáték (négy helyszínen), , valamint egy szinte elfeledett kérdést, a hazai munkásság és a kultúra múlt rendszerbeli viszonyát vizsgáló kiállítás, a Könyvbarátság a Magdolna utcai Vasas Szakszervezeti Székházban.

Még egyszer megvalósul László Gergely (Tehnica Schweiz) és Katarina Šević utcaszínháza, a Csendrendelet, egy némileg bizarr jelentsor Budapest utcáin, amely egyebek mellett az erőszak természetével is foglalkozik.

Az OFF-Biennále művészetpedagógiai programsorozata a Gaudiopolis műhely.
Általános és középiskolai diákcsoportok modelleznek új társadalmi rendszereket változatos eszközök segítségével: a művészetpedagógiai workshopokon élő társasjátékokkal, drámás-szerepbebújós történetekkel, vagy éppen Lego kockákból épülnek a jövő társadalmai. Ez utóbbi kiváló nyelvgyakorlási lehetőség, hiszen a workshopot Uwe Fischer német művész-múzeumpedagógus angolul tartja. A társadalmi kérdésekre fogékony, egyben muzikális fiatalok saját készítésű zöldség-hangszerek vagy iskolai élményekből merítkező punk-zenekari produkciók készítésébe kapcsolódhatnak be.

A biennále utolsó két hetében majd minden napra jut egy-egy tárlatvezetés vagy több helyszínt bejáró vezetett séta is, amelyeken bepótolhatja a lemaradását az, aki esetleg kihagyta a megnyitót, vagy újra találkozni szeretne az alkotókkal.

Az OFF-Biennálé keretében egy kísérleti projekt is indult a Hős utcában. Az évek óta terepen dolgozó Kontúr Egyesület önkénteseihez művészetpedagógusok, művészek és művészetközvetítő szakemberek kapcsolódtak, hogy az itt élő gyerekekkel közösen megmutassák, a dzsumbuj közepén is képesek demokratikus alapon szerveződő, összetartó közösséggé formálódni, építeni a környezetüket. A társadalmilag elkötelezett művészeti gyakorlatok eszköztárára építő programban részt vesz Tonté Barbara gasztroblogger, a közösségi tervezéssel ismerkedő gyerekek döntése nyomán pedig mobil focikapu kerül a két háztömb közötti, hosszú idő óta elhanyagolt területre. A projekt első szakaszában végzett munkáról november 4-én nyilvános bemutató is lesz az Art Buda Alkotóműhelyben.

Ahogyan a nyitány hangsúlyos volt, az OFF záróeseménye is az lesz. A Parasztok atmoszférában című projektet Trapp Dominika jegyzi. Zenei jellegű munkáról van szó, amely a táncházmozgalmat, a punkot és a kortárs képzőművészetet köti össze. A cím Lengyel József 1917-es verséből kölcsönzött, amely a Kassák-féle MA első művészmatinéján hangzott el Bartók és Schönberg darabok mellett. Az OFF-finálé pedig egy koncert lesz, november 5-én a Törekvés Művelődési Házban.

Az OFF-Biennále Budapest idén második alkalommal valósul meg. Az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. A 2015-ös első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: a kevesebb program ellenére több új, kifejezetten az OFF-Biennále alkalmából létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat be. Míg az OFF első kiadásának nem volt kerettémája, 2017-ben GAUDOPOLIS 2017 – AZ ÖRÖM VÁROSA címmel rendezik meg a programsorozatot.

Az OFF-Biennále Budapest programjai ingyenesen látogathatók.
www.offbiennale.hu

Forrás: OFF-Biennále Budapest
,