Breakdance, harcművészet és kortárstánc szimbiózisa a Trafóban / Anne Nguyen: Önellátás

Compagnie par Terre / Anne Nguyen (FR): Önellátás
2017. 10. 27-28. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Breakdance, harcművészet és kortárstánc szimbiózisa október 27-28-án a Trafóban. Az Önellátásban négy táncos löki be erős egyéniségét a színpadra, hogy darabokra szedje a hiphopot, aztán progresszív kortárs produkcióvá keverje újra. Hatalmi harcok, tombolás és geometrikus kompozíciók a harmónia megtalálásának érdekében. A koreográfus, Anne Nguyen breaktáncosként alapította a Compagnie par Terre társulatát azzal a céllal, hogy minél több emberhez eljuttassa a hiphop eredendő szabadságát, ide érkező munkája pedig minden egyes percében magában hordozza ezt az üzenetet.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Anne Nguyen a harcművészetek és a gimnasztika felől érkezett a breakdance világába, mindezek alatt tudományos szövegeket is írt a táncról, végül pedig eljutott a koreografáláshoz. Analitikus gondolkodása és korábbi tapasztalatai jelenleg is inspirálják az alkotásban. Pontos mozdulatok, kiszámított kompozíciók, szokatlan térhasználat és szabad szellem jellemzik az előadásait. Produkciói rámutatnak a hiphop és a harcművészet közös pontjára:

„Számomra a breakdance kicsit olyan, mint egy küzdősport, csak nem egy másik ember ellen harcolsz, hanem a saját határaiddal. A testeddel, a gravitációval, a környezettel. Utóbbi nagyon fontos, mert amit csinálsz, az egy reakció arra, hogy amiben élsz, az nagyon kemény, személytelen, urbánus – te pedig, mint egy állat, próbálsz a felszínen maradni, megőrizni a mozgás szabadságát, a jogot, hogy a testedben maradj, ahelyett hogy azt tennéd, amit elvárnak tőled. Ellenállás az életben maradáshoz, mondhatni.” (Anne Nguyen, kapcsolj.be)

Nguyen minden előadása nagyban épít táncosaira, akiknek személyiségét belekomponálja a koreográfiákba. Így van ez az a hatalmi viszonyokat színre vivő Önellátásban is. A táncosok területet foglalnak, stratégiát választanak, szövetségest keresnek és hatalomra törnek, a koreográfia pedig darabokra szedi a hiphopot, hogy aztán összerakhasson belőle egy új formanyelvet.

„B-boying jellegű előadás Anne Teresa de Keersmaeker stílusában. Vagy inkább valami breakdance keresztezve William Forsythe fogalmakkal. A koreográfus Anne Nguyen hozzászokott már ezekhez a megjegyzésekhez. Érti is a hasonlatot, mivel a hiphopot igyekszik szétszedni, hogy újra összerakhassa, mint egy kirakós játékot, és létrehozhassa egyre elismertebb koreográfiáit.” (Liberation)

Popping WORKSHOP
Farrah Elmaskini, a társulat egyik táncosa popping alapú technikai és koreográfiai kurzust tart profi kortárs vagy hiphop táncosoknak október 29-én 10:00-13:00-ig a Trafó stúdióban. További infó

Jelentkezés: workshop@wsf.hu

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza