Szokatlan válogatások és izgalmas társítások – Különleges hangon szólalnak meg Kodály Zoltán és Ottorino Respighi művei a Zeneakadémián

Rajk Judit, a különleges alt hangjáról, szakrális és kortárs művek tolmácsolójaként egyaránt ismert énekesnő, a Budapesti Vonósok és Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa szólaltatja Kodály és Respighi műveit október 18-án a Nagyteremben. Vezényel Alessandro Cedrone karmester, az Ankarai Opera főzeneigazgatója.

Fotó: Zeneakadémia © Darabos György

Átformált tradíciók címmel szokatlan válogatásban és izgalmas társításban hangzanak el a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán vokális művei. A műsorban egyik leghíresebb kortársa, az olasz Ottorino Respighi alkotásai is helyet kaptak. Mindketten a zenei impresszionizmus nagy mesterei, iskolateremtő tanárok voltak, a barátságon túl összeköti őket, hogy erősen hatott rájuk Debussy stílusa, és az olasz mestert a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárrá avatta. Műveikben a tradicionális dallamok a maguk egyszerűségében formálódnak át 20. századi „új-régi” zenévé.

A kétszeres Artisjus-díjas Rajk Judit a 20. századi és kortárs vokális irodalom egyik legavatottabb és legelhivatottabb előadója; a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára, a kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézet professzora. Pétery Dóra a billentyűs hangszerek kivételesen széles látókörű és repertoárú, sokoldalú művelője, aki szintén tanít az egyházzene szakon, tanulmányait pedig Finnországban, Spányi Miklós osztályában tökéletesítette. Az est karmestere az Ankarai Opera főzeneigazgatója, zenekarok és nemzetközi operafesztiválok állandó vendége, aki hazájában, az olaszországi Sora városában saját kórusát és zenekarát is vezeti, és az utóbbi években gyakran tűzte műsorra magyar szerzők műveit. A Kossuth-díjas hegedűművész, Botvay Károly vezette Budapesti Vonósok mellett a gyönyörű összeállítás megszólaltatásában közreműködő másik együttesként a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát hallgathatják meg.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Rajk Judit, Alessandro Cedrone, valamint Czinege Ádám moderátor várja az érdeklődőket.

Az előadásra jegyek még kaphatók, akár online is.

Az esemény ideje és helye:
2017.10.18., szerda 19.30 óra
Zeneakadémia – Nagyterem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A részletes program:
Kodály:114. genfi zsoltár
Respighi:G-dúr szvit orgonára és vonósokra
Kodály:Mónár Anna
Kodály-Angerer:Négy népdal a Magyar Népzene sorozatból – Egy kicsi madárka; Házasodik a tücsök; Zöld erdőben; Dudanóta
SZÜNET
Respighi:Trittico Botticelliano – 1. La Primavera (Tavasz)
Kodály:Ádventi ének
Respighi:Trittico Botticelliano – 2. L’Adorazione dei Magi (A bölcsek imádása); 3. La nascita di Venere (Vénusz születése)
Kodály:Kádár Kata
Kodály:Két dal a Székelyfonó című daljátékból – Szomorú fűzfának; Rossz feleség

Rajk Judit (alt)
Pétery Dóra (orgona)
Budapesti Vonósok
A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa
Vezényel: Alessandro Cedrone 

A program linkje:
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/rajk-judit-es-a-budapesti-vonosok-20171018-1930