Zeneszüret Fesztivál, 2017. október 5-10., Pécs

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat. Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország szlogenének megfelelően „Közel hozza a zenét”, kimozdítja azt a koncerttermek falai közül, hogy a társművészeteket segítségül hívva különleges helyszíneken sokféle arcát megmutassa az érdeklődőknek. Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen vagy a méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut. 

Zeneszüret Fesztivál – Fotó forrása: Zeneszüret Fesztivál

A Filharmónia Magyarország immár hagyományos őszi fesztiválja, a Zeneszüret Fesztivál az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Ne lepődjenek meg tehát a járókelők, ha lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlanak a város főbb terein október 5-től a programsorozat eseményein. A térzenei produkciók mellett flashmobok, kiállítások, ifjúsági hangversenyek, tematikus séták, zenelépcső és térzenék fogadják a városlakókat és az ideérkező kirándulókat.

A rendezvénysorozat központi témája a karmester, ami nem véletlen választás, hiszen a Zeneszüret Fesztivál alatt a pécsiek találkozhatnak a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny résztvevőivel, hiszen a fesztivállal egyidőben zajlik – a budapesti megnyitó és első forduló után – a verseny második fordulója október 9-10. között Pécsett, szintén a Filharmónia Magyarország szervezésében.

Alina Pogostkina ©Nikolaj Lund – Fotó forrása: Zeneszüret Fesztivál

A karmester hivatás jelenik meg a Zeneszüret Fesztivál során nemcsak a zenei produkciók kiemelt elemeként, de kiállításokon, sőt a tánc nyelvén is, hiszen a szervezők a dirigensi feladatokat új szempontokból, más megközelítésből is szeretnék bemutatni. A fesztivál nyitónapján, október 6-án nyílik A karmester című kiállítás, majd „becsalogató” fanfárszó hangzik a Kodály Központ előtti téren, tisztelegve a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny előtt. A világ koncertpódiumainak ünnepelt zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar ezen az estén 19 órától a Filharmónia Magyarország Mester bérletének Győzedelmes küzdelmek nyitóhangversenyén – Alina Pogostkina hegedűművész közreműködésével és Marin Alsop vezényletévelSibelius Hegedűversenyét és Sosztakovics 7. szimfóniáját hozza el a pécsi közönségnek. A klasszikus zenekari műveknél meghatározó a karmester személye, aki nemcsak láthatatlan irányítója a műnek, hanem látványeleme is, gesztusai és mimikája tovább fokozzák az élményt. Ugyanezt figyelhetjük meg a flamenco műfajában: A táncoló karmester címmel október 7-én a Magtárban 17 órától Pirók Zsófia és Lippai Andrea táncművész a mozdulat varázsából hoz létre új élményt.

Budapesti Fesztivál Zenekar – Fotó forrása: Zeneszüret Fesztivál

Október 6. és 10. között a fesztivál állandó programjaként a Filter Kultúrkávéház minden nap 16.00 és 17.30 órai kezdettel a karmesterversenyhez kapcsolódó gyermekprogramján tematikus diafilmdélutánt rendez, az Apolló mozi pedig a dirigensi hivatással összefüggő filmeket vetít 18 órától. Városszerte több helyszínen – többek között az 1. számú postán, a Hild udvarban és a Ferencesek utcai 100 éves villamos előtt – október 9–10. között délutánonként Zenelépcső várja az arra sétálókat, a munkából hazasietőket.

Az egyedülálló koncertélmények csúcspontjaként a Kodály-emlékév keretein belül egy grandiózus produkcióban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének kórusai hozzák el október 7-én este 19 órától a Kodály Központba a dicsőségről álmodozó öreg obsitos, Háry János történetét.

A Zeneszüret Fesztivál másik rendkívüli produkciója az Angster-orgonagyár 150 éves évfordulóját ünneplő orgonanap október 8-án, melynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Művészeti Symphonic Band koncertje mellett orgonaséta és orgonagyár-látogatás részesei lehetnek az érdeklődők, sőt egy bemutató keretében a gyerekek is tanúi lehetnek a sípöntésnek. A sétát Angster Erzsébet vezeti, és a gyárlátogatáson a dinasztialapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják.

Világslágerek nagyzenekari kísérettel – aligha kívánhatunk ennél többet-jobbat egy őszi kellemes estéhez… A könnyűzene mára klasszikussá nemesedett melódiáinak előadója Szulák Andrea, akinek a Győri Filharmonikus Zenekar lesz a partnere a fesztivál záróhangversenyén október 10-én a Kodály Központban, vezényel Silló István. 

A Zeneszüret Fesztiválra jegyek válhatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Tel.: 72/ 500-300) és a www.jegymester.hu oldalon. A Zeneszüret Fesztivál több programja is térítésmentesen látogatható. További információk a www.zeneszuret.hu oldalon találhatók.