Decemberi újdonságok a Müpában – visszatér Rufus Wainwright

Az év utolsó hónapjában egymásnak adják majd a színpadot a Müpában a világsztárok. Majd három évvel első magyarországi fellépése után egy karrierjét összefoglaló koncerttel tér vissza Rufus Wainwright. Méltó hangversenyen emlékezünk meg Kodály munkásságáról, érkezik az egyik legizgalmasabb brit jazzformáció, a Sons of Kemet, végre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe is beköltözik a Random Trip, Csöndkabát címmel zenésít meg verseket Szabó Balázs és bandája, és megismételhetetlen koncertet ad a skandináv zene két kultikus előadója, a Värttinä és Mari Boine.

Sokak örömére, 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválos fellépése után visszatér a Müpába korunk egyik legzseniálisabb kortárs dalszerzőjeként ismert Rufus Wainwright. A nyár folyamán már járt a fővárosban – júniusban a Tháliában Alföldi Róbert rendezésében mutatták be első operáját, a Prima Donnát –, december 21-én viszont csak az övé lesz a főszerep. Közel húszéves zenei munkássága szélesebb spektrumban mozog: diszkográfiájában találhatunk folkalbumot, barokkos díszítésű pop-rock lemezt, Grammy-díjra jelölt Judy Garland-emlékműsort és számtalan filmbetétdalt és. (Moulin Rouge, Shrek, Aviátor, Bridget Jones naplója, Túl a barátságon, Gengszterkorzó stb.) számtalan sikeres együttműködést is. Legutóbbi lemezén Shakespeare-szonetteket zenésített meg, 2018-ban debütál a Hadriánusz római császár életét feldolgozó második operája és ugyancsak a jövő évre tervezi legújabb szólóalbumának megjelenését is, amely a környezetvédelemre, a melegjogi küzdelmekre és a közelmúlt politikai eseményeire reflektál. A decemberi koncert egyfajta visszatekintés lesz erre az igencsak színes életpályára, ahol a saját szerzemények és az ikonikus feldolgozások mellett a jövő zenéjébe is betekinthetünk egy pár dal erejéig.

Rufus Wainwright © Matthew Welch – Fotó forrása: Müpa

Szintén 2018-ban jelenik meg az egyik legizgalmasabb brit jazzegyüttes, a karibi, nyugat-afrikai és közel-keleti hangulatokat rockos lendülettel ötvöző Sons of Kemet új albuma. Az ízig-vérig modern, mai témákra és impulzusokra reflektáló kvartettben a tüzes szaxofontémákhoz a kíséretet bombasztikus tuba és egy dobospáros adja. December 6-án a Fesztivál Színházban ebből kapunk egy kis ízelítőt.

Sons of Kemet – Fotó forrása: Müpa

A 2008/2009 fordulóján budapesti klubokban indult, heti rendszerességgel megtartott klubestnek induló Random Trip mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég. Májusban jelent meg első lemezük, december 9-én pedig a Müpába hozzák el a koncertjeikre oly jellemző keretek nélküli zenélés szabadságát.

Random Trip © Turjányi Tuzson – Fotó forrása: Müpa

A százharmincöt éve született Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik az őt ünneplő december 17-i hangversenyen. A népdalokat feldolgozó Kodályt a Fölszállott a páva című népdalra született változatok sora idézi meg, de elhangzik majd a magyar költők verseit megzenésítő kórusművek egyik legszebbike, a Békesség-óhajtás. Legmívesebb kompozíciói közül a Jézus és a kufárok, valamint a latin szövegű Budavári Te Deum csendül fel, gordonkadarabjaiból a jelentős technikai felkészültséget igénylő Szonatina csellóra és zongorára hangzik el, a dalok műfaját pedig a mély férfihangra alkotott, zenekari kíséretes Két ének képviseli.

December 18-án nincs az az északi fény, amely ragyogóbb lehetne a skandináv világzene két kultikus előadójának koncertjénél. Az 1983-ban hagyományőrző ifjúsági csoportként indult Värttinä a finn, míg a norvég Mari Boine a sarkkörön túli lapp hagyomány legismertebb képviselőjeként ad koncertet a Hangversenyteremben.

Mari Boine © Gregor Hohenberg – Fotó forrása: Müpa

Szabó Balázs, a multiinstrumentalista énekes és bandája sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki, ebbe hívja újra és újra kalandozni követőit. Diákkora óta nagy rajongója az irodalomnak, s régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket. A „hagyományos, ugrálós” Szabó Balázs Bandája-koncertek mellett Balázs időről időre megmutatja ezt az oldalát is: Csöndkabát című december 29-i estje is megzenésített versekre épül, felidézve az előadó kedvenc magyar költőinek munkásságát.

Szabó Balázs Bandája: Csöndkabát – Fotó forrása: Müpa

A Recirquel Újcirkusz Társulat külföldön is egyre nagyobb rajongótábort gyűjt magának, így szinte ünnep, amikor itthon látható a társulat. Decemberben a látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített A Meztelen Bohóc című előadás tér vissza a Fesztivál Színházba négy alkalom erejéig.

A koncertekre jegyek már kaphatóak Müpa jegypénztáraiban és online a www.mupa.hu oldalon.

Rufus Wainwright
2017. december 21. csütörtök 20:00 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/rufus-wainwright-2017-12-21_20-00-bbnh

Sons of Kemet
2017. december 6. szerda 20:00 — 21:30
Fesztivál Színház
Közreműködők: Shabaka Hutchings – szaxofon; Theon Cross – tuba; Seb Rochford, Eddie Hick – dob
További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/sons-of-kemet-2017-12-06_20-00-fesztivalszinhaz

Random Trip
2017. december 9. szombat 20:00 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/random-trip-2017-12-09_20-00-bbnh

Kodály Ünnepi Koncert
2017. december 17. vasárnap 19:30 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Vezényel: Hamar Zsolt
Közreműködik: Kristóf Réka – szoprán; Mester Viktória – mezzoszoprán; Kovácsházi István – tenor; Sebestyén Miklós – basszus; Kántor Balázs – cselló; Bizják Dóra – zongora, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba); Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Kodály: Két ének – mély férfihangra zenekarral
Kodály: Fölszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
Kodály: Jézus és a kufárok – vegyeskarra
Kodály: Békesség-óhajtás – vegyeskarra
Kodály: Szonatina csellóra és zongorára
Kodály: Budavári Te Deum
További információk: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/kodaly-unnepi-koncert-2017-12-17_19-30-bbnh

Északi fény: Värttinä / Mari Boine
december 18. hétfő 19:30 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/eszaki-feny-varttina-mari-boine-2017-12-18_19-30-bbnh

Szabó Balázs Bandája: Csöndkabát
2017. december 29. péntek 20:00 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szabó Balázs Bandája: Szabó Balázs – ének, hegedű, gitár; Ölveti Mátyás – cselló, ének; Ferencz László – dob; Acsády Soma – basszusgitár; Harangozó Sebestyén – gitár
Közreműködik: Accord Quartet
Alkotó: Szabó Balázs – producer
További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/szabo-balazs-bandaja-csondkabat-2017-12-29_20-00-bbnh

Forrás: Müpa
,