Tíz nő és egy férfi a bikavérről – Forrai Ferenc és alkotótársainak kiállítása Szekszárdon

Idén tíz éve, hogy Forrai Ferenc kiállítást rendez szülővárosában, Szekszárdon. Az alkotó a kerek évfordulót egy csoportos tárlattal szeretné megünnepelni. Az idei tizenegyedik kiállítására tíz alkotótársát hívta meg, hogy az általa felvetett témára – Szekszárdi Bikavér – válaszoljanak művészi alkotásaikkal. A közös szeptemberi kiállítás megnyitójának helyszíne a Szekszárdi Bormúzeum lesz 2017. szeptember 15-én, 20.00 órakor.

Fotó forrása: Forrai Design

Megnyitja: DrMáriás

10 év 11 alkalom
Forrai Ferenc idén tizedik éve állít ki a megyeszékhelyen. Legutóbb 2016-ban Szekszárdi színhelyek címmel rendezett kiállításán tipográfiai munkáin keresztül olyan színes, a szekszárdiak életében szimbolikus jelentőséggel bíró épületek, jellegzetes helyszínek kerültek fel borosímkékre, mint a „zöld tizes”, a „160-as” vagy az Augusz-ház. Két évvel korábban a városban született írók és költők művein keresztül mutatta be a várost. A korábbi évek anyagai is szorosan kapcsolódtak a megyeszékelyhez, borvidékhez, amellyel egyre több látogatót vonzott a kiállításaira.

10+1 alkotó
A különleges évfordulóra való tekintettel, a tizenegyedik kiállításra Forrai Ferenc idén 10 női alkotót kért fel, hogy adjanak választ a szekszárdi bikavérre. A vörösborokból készült cuvée-hez nagy általánosságban férfias jegyeket társítanak. Ilyen ital a bikavér is, amely nevéből – bika, hím szarvasmarha – és eredettörténetéből – csatába induló katonáknak erőt adó ital – adódóan le sem tagadhatja férfias ital jellegét.

A tárlatra készülő művek egyrészről megmutatják, miként látják a művészek – 11 alkotó, 11 féle nézőpont – a bikavért, a bor készítőit, a hozzá kapcsolódó anekdotákat és azok szereplőit. A megszokott gondolatokat miként tudják újraértelmezni, más szemszögből bemutatni, ledönteni a dogmákat.

Másrészről arra az érdekes kérdésre is választ ad, hogy a  női alkotótársak miként látják a bikavért. A kérdés felvetés azért is érdekes, mivel az elmúlt években sok változás történt ezen a területen a borász szakmában is: egyre több a női borász, borral foglalkozó nő, akik ráadásul rangos elismeréseket kapnak, egyre eredményesebbek ezen a férfiasnak tartott területen.

A kiállítók: Biró Zsófia Gizella, Börcsök Anna, Csernák Janka, Góg Angéla Rozi, Juhos Janka, Katona Barbara, Koller Júlia, Neuzer Zsófia, Tengely Nóra, Vékony Fanni, Forrai Ferenc

1 helyszín
A kiállítás tökéletes helyszíne a Szekszárdi Bormúzeum (7100 Szekszárd, Fürdőház utca 14.), ahol az időszaki kiállításoknak helyet adó  kiállítótér nem más, mint egy téglával kirakott 30 méter hosszú pince. A tizenegy kiállító munkái 2017. szeptember 15-től egy éven keresztül lesznek láthatók a múzeumban.
A tárlat  ideje alatt bemutatkozó esteket is szerveznek – minden hónapban új tervező és borász mutatkozik be – ahol a női tervező az alkotásain keresztül, míg a borász egy bikavéren keresztül mesélhet hivatásáról, hitvallásáról.

A tervek szerint a kiállítók megjelennek egy programmal a jövő tavaszi Bikavér Borongoló rendezvényen is, amelynek a Bormúzeum borozójában lesz jövő tavasszal.

A kiállítás házigazdája:

Hefner Gábor, a Szekszárdi Bormúzeum vezetője

A kiállítás szervezője a múzeum részéről:

Jankovics Zoltán, a Szekszárdi Bormúzeum Borozó vezetője

A megnyitó borai:

Bikavér: Fekete Borpince – Szekszárd

Rozé: Dúzsi Tamás és Családja – Szekszárd

A kiállítást megnyitja: DrMáriás

http://www.forraiferenc.hu

,