Szeptember az Óbudai Társaskörben

Kiváló vasárnapi program (szeptember 17.) óbudaiaknak és távolabbról érkezőknek: avatott vezetővel bejárhatják az Óbudai Társaskör minden ismert és kevésbé ismert szegletét. A túravezető a Halászbástya és a Mátyás templom tervezőjének, Schulek Frigyesnek dédunokája, Korompay Katalin építész lesz. Ő az, aki az 1980-as években értő szemmel és szívvel rekonstruálta a korábban fogadóként és kávéházként működött épületet, melyet az idők folyamán a felismerhetetlenségig átalakítottak. A jövőre 200 éves épület rekonstrukciójáért Korompay Katalin Ybl- díjban részesült.

Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Ugyancsak vasárnap (szeptember 17.) délután 16 órakor kóruskoncertet hallgathatnak a Reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére.  A Budafoki Vespera Kórust Papp Anette vezényli.

A két program a Kulturális Örökség Napjai – Aranykorok emlékezete rendezvénysorozat része.

Az Ars Sacra Fesztivál három programmal is megjelenik a Társaskörben:

Hétfőn (szeptember 18.) 19 órakor a tavalyi Szárnyad árnyékában estet folytatják a kortárs irodalom és költészet kiválóságai, akik egyben műveik előadói is: Molnár Krisztina Rita, Lackfi János, Vörös István és mindezt zenével fűszerezi, azaz a felolvasásokra improvizál: Gyárfás István gitárművész.  A Zsoltárok laptopra és papírlapra című estet Lackfi János szavaival ajánljuk: „Hogy milyen a mai zsoltár? Áhítatos, vagány, kackiás, borongós, belemenős, hömpölygős, dúdolós, dünnyögős, szemrehányós, vicces, duzzogós. Ez persze a réges régi zsoltárokra is igaz lehet. A zsoltár egybeöleli az Isten felé áramló emberi érzések teljességét. Afféle csodálatos szószaporítás, a kenyérszaporítás mintájára… Zuhatagosan sodor magával mindent, ami annyira emberi, hogy az már isteni.”

Molnár Krisztina Rita, Lackfi János, Vörös István – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Ugyancsak egy nagy sikerű tavalyi est folytatása a Figyelni a csöndet II. Szabó T. Anna és Oláh Kálmán zongoraművész közös estje (szeptember 20.).

Elfogadni vagy ellenállni? Könyörögni vagy haragudni? Beszélni az Istennel, de nem beszélgetni. Figyelni a csöndet. Szólítani és szólíttatni. Vergődni a félelem szorításában. Szabó T. Anna verseiben a fent szabadsága és a lent gravitációs tere váltakozik, a versek emelkedő íve mindig a köznapok földközelségét kompenzálja. Az anya-versek és az istenes versek nagyon közel állnak egymáshoz – nála a gyermek Isten-bizonyíték, a világ valóságának záloga. És közben a versek földi dallamára mindvégig az égi zene a válasz – ezúttal a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legkitűnőbb előadóművésze és zeneszerzője, Oláh Kálmán zongoraművész előadásában, saját szerzeményeivel és a versekre reflektáló improvizációival.

Oláh Kálmán, Szabó T. Anna – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Az Ars Sacra Alapítvány negyedik rendezvénye az Óbudai Társaskörben a Devich Gergely Trió koncertje lesz (szeptember 23.,vasárnap). A trió tagjai: Korossy-Khayll Csongor hegedűn, Devich Gergely gordonkán, Balogh Ádám zongorán. Mindhárman a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai. 2014 óta játszanak együtt, kamarazene professzoraik Gulyás Márta és Devich János. A trió repertoárja Haydntól a romantikus irodalmon át egészen a XX. századi művekig terjed.

Devich Gergely Trió – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

A belépés az összes programra ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: informacio@obudaitarsaskor.hu vagy a 250-0288 telefonszámon.

www.obudaitarsaskor.hu

Forrás: Óbudai Társaskör
, ,